Het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco
NOS NieuwsAangepast

Twitter verwijdert blauwe vinkje bij extreemrechtse accounts

Na veel kritiek heeft Twitter zijn verificatiebeleid aangepast. Op het platform kunnen gebruikers een blauw vinkje krijgen, als teken dat een account echt van een persoon is. Maar veel mensen zijn het symbool ook gaan zien als steun aan het gedachtegoed van gebruikers. Het bedrijf heeft nu besloten om bij een aantal extreemrechtse accounts het vinkje weg te halen. Of dat ook bij extreemlinkse gebruikers gaat gebeuren wil Twitter niet zeggen.

"Verificatie is lang gezien als steun en we gaven accounts met een blauw vinkje prominentere plekken die dit beeld bevestigden. We hadden hier eerder naar moeten kijken", zegt Twitter via @TwitterSupport, het officiële klantenservice-account. "We bekijken momenteel geverifieerde accounts en zullen blauwe vinkjes verwijderen bij accounts die tegen onze regels ingaan."

Kort na de verklaring verwijderde het bedrijf de vinkjes bij enkele prominente extreemrechtse gebruikers. @LauraLoomer, die zichzelf beschrijft als onderzoeksjournalist, is een van hen. "Vertaling: ik ben een conservatief", reageert ze.

Niet iedereen is te spreken over de maatregel. Volgens Dieter Bohn, plaatsvervangend hoofdredacteur van techsite The Verge, komt de maatregel gehaast over en "niet als het juiste antwoord of juiste besluit".

Twitter worstelt al langer met zijn verificatiebeleid en de accounts van extreemrechtse gebruikers. De besluitvorming kwam vorige week in een stroomversnelling toen het bedrijf het account van de Amerikaanse extreemrechtse activist Jason Kessler verifieerde.

Hij is de organisator van de Unite the Right-bijeenkomsten in Charlottesville in Virginia die in augustus uitliepen op rellen, met een dode tot gevolg. De verificatie van Kessler leidde tot een stroom van kritiek op het bedrijf. Kessler is zijn vinkje inmiddels alweer kwijt.

In reactie daarop zei Twitter dat "het verwarring heeft gecreëerd en we moeten dit oplossen". Het bedrijf zette toen tijdelijk alle verificaties stil.

Het blauwe vinkje op Twitter werd in 2009 geïntroduceerd en was in eerste instantie bestemd voor bekende gebruikers, zoals politici, sporters en journalisten.

De functie werd bedacht naar aanleiding van een rechtszaak tegen het bedrijf wegens een regelmatig voorkomend probleem: iemand deed zich met een nepaccount op Twitter voor als een beroemdheid.

Vorig jaar opende Twitter de verificatiemogelijkheid voor alle gebruikers. Hoewel het goedkeuringsproces nog altijd streng is en veel mensen worden afgewezen, kregen prominenten uit de extreem rechtsebeweging nu wel een vinkje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl