Protest in Zuid-Limburg tegen de kerncentrale in Tihange
NOS NieuwsAangepast

België moet kerncentrales Tihange en Doel mogelijk langer openhouden

Als België niet snel nieuwe gas- en biomassacentrales en windmolens bouwt, dreigen vanaf 2025 stroomtekorten te ontstaan. Dat schrijft de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet Elia in een nieuwe studie.

2025 is het jaar waarin België zijn zeven kernreactoren wil sluiten. De wet die dat regelt is veertien jaar oud, maar de opeenvolgende Belgische regeringen hebben nog altijd geen plannen gemaakt om de gevolgen op te vangen.

3,6 gigawatt

Elia schrijft dat, als er niets gebeurt, in 2025 in één klap twee derde van de huidige elektriciteitsproductie verdwijnt.

Om dat op te vangen, is uiterlijk in 2025 3,6 gigawatt aan nieuwe productiecapaciteit nodig. Gegeven de lage elektriciteitsprijzen verwacht Elia niet dat er partijen zijn die dat willen financieren.

"Er moeten nú beslissingen worden genomen", zegt Kathleen Iwens van Elia, "deze maand, de komende maanden. Als deze regering geen keuzes maakt, staat de volgende voor een probleem, dan heb je al 4 gigawatt nodig."

De netbeheerder zegt dat ook als de klimaatafspraken van Parijs en andere overeenkomsten worden nageleefd, er afspraken moeten worden gemaakt over het uitbreiden van duurzame energie om kerncentrales te kunnen sluiten.

Tihange en Doel

Als België na 2025 stroomtekorten wil vermijden, zit er dan niets anders op dan een aantal reactoren van de kerncentrales in Thiange en Doel open te houden.

Beide centrales zijn zeer omstreden, omdat er in reactorwanden haarscheurtjes zijn ontdekt en omdat er voortdurend storingen zijn. Nederland en Duitsland willen daarom dat ze dichtgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl