De Collense watermolen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Noordbrabants museum koopt Van Gogh voor 2,2 miljoen euro

Het schilderij Collse Watermolen van Vincent van Gogh is aangekocht door het Noordbrabants Museum. Tijdens een veiling in New York werd het doek voor ruim 2 miljoen euro (2,6 miljoen dollar) verkocht. Daarmee is het de grootste aankoop ooit voor het museum.

Op het schilderij staat een lentelandschap met een blauwe lucht en helderrode daken van de watermolen en een rad. "Het is een voorstelling van een watermolen nabij Nuenen, waar Van Gogh in 1884 werkte. Wat opvalt is dat voor de doorgaans donkere periode van Van Gogh in Brabant dit een relatief kleurrijk werk is in zijn oeuvre," zegt directeur Charles de Mooij tegen NPO Radio 1.

Icoon

Vorig jaar kocht het museum ook een Van Gogh, een aquarel genaamd De tuin van de pastorie te Nuenen. Het Noordbrabants museum heeft nu negen werken van de schilder, allemaal uit de Brabantse periode. De Mooij: "We willen Van Gogh nog meer neerzetten als een Brabants icoon. Het is de beroemdste kunstenaar uit deze regio."

Het gebouw bestaat nog steeds en is een bekende bestemming in de omgeving van Eindhoven. Omroep Brabant meldt dat de watermolen de status van rijksmonument heeft.

Brabants feestje

Het kost volgens De Mooij elke keer moeite om geld bij elkaar te krijgen voor een aankoop. "De provincie Noord-Brabant heeft vanwege het belang voor de regio een behoorlijke bijdrage geleverd. We hadden zelf een miljoen beschikbaar door een erfenis en we kregen ook de steun van het Mondriaanfonds en de Vereniging Rembrandt. Bij de vorige aankoop waren vooral particulieren betrokken, dat was nu niet mogelijk voor ons."

Vanaf wanneer het schilderij te bezichtigen is in het museum is nog niet zeker. Het doek is nu nog in New York. De Mooij: "Ik verwacht dat het binnen een week of drie hier is. Dan maken we er natuurlijk een echt Brabants feestje van."

Advertentie via Ster.nl