PVV wil Ollongren achter tralies, clash met D66

Een frontale botsing vanmorgen in de Tweede Kamer tussen PVV'er Martin Bosma en Kees Verhoeven van D66.

In het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken zei Bosma dat D66-minister Ollongren wat hem betreft "dertig jaar achter de tralies moet". De PVV vindt dat de minister van Binnenlandse Zaken in haar vorige functie als wethouder van Amsterdam ontoelaatbare uitspraken heeft gedaan.

Bosma doelde op een speech van Ollongren in de Stadsschouwburg. Ze vreesde toen voor flinke winst van de PVV en zei dat als Wilders het premierschap zou binnenhalen er een 'Republiek Amsterdam' kon worden opgericht.

Volgens Bosma heeft Ollongren "van de Anti-democraten 66" daarmee "maling aan de democratie". Hij haalde artikel 93 van het Wetboek van Strafrecht aan en zei dat poging tot afscheiding van het Koninkrijk strafbaar is. De straf is levenslang of een celstraf van maximaal dertig jaar.

"Deze minister hoort niet thuis in vak K, maar achter de tralies", aldus Bosma.

Partijen in de Kamer, waaronder CDA, Denk en D66 reageerden verbaasd.

D66-Kamerlid Verhoeven zei Bosma te kennen van "weleens kattekwaad uithalen. Maar hier gaat het helemaal verkeerd. Zo'n speech kan niet gekoppeld worden aan een gevangenisstraf van dertig jaar. Het slaat nergens op."

Bosma zei dat hij "het niet kan helpen dat het artikel in de wet staat".

Na vragen van D66 en CDA bleek dat Bosma verder "niets in politiebemoeienis ziet" met de kwestie. Het nieuwe CDA-Kamerlid Van der Molen deed de opvattingen van Bosma daarop af als een "babbelverhaaltje".

Zo'n speech kan niet gekoppeld worden aan een gevangenisstraf van dertig jaar.

Kees Verhoeven (D66)
Felle ruzie om "Ollongren achter tralies" uitspraak

STER reclame