De grens tussen China en Noord-Korea bij de Chinese stad Dandong
NOS Nieuws

China stuurt topdiplomaat naar Noord-Korea

China stuurt vrijdag een speciale gezant van president Xi naar Noord-Korea. Officieel om verslag uit te brengen van het partijcongres van de Chinese communistische partij van vorige maand, maar aangenomen wordt dat ook het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma aan de orde komt.

Peking heeft de Noord-Koreaanse rakettests en atoomproeven herhaaldelijk veroordeeld en steunt de sancties die de VN tegen het buurland van China heeft ingesteld.

Toch wil de Amerikaanse president Trump dat China meer doet om te voorkomen dat Noord-Korea de rest van de wereld meesleurt in een gewapend conflict. China kan de kwestie "snel en gemakkelijk" oplossen, zei Trump vorige week bij zijn bezoek aan Xi.

Scepsis

Xi's gezant, Song Tao, is het hoofd Internationale Betrekkingen van de Chinese communistische partij. Hij was in mei voor het laatst in Noord-Korea en sprak toen met vicevoorzitter Ri van de communistische partij van Noord-Korea. President Xi en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn nooit bij elkaar op bezoek geweest.

Een Chinese hoogleraar internationale betrekkingen waarschuwt in de Chinese krant South China Morning Post voor te hoge verwachtingen van het bezoek van de gezant. "Hieruit blijkt dat Peking de relatie met Noord-Korea niet wil verslechteren. Blijkbaar is Peking bang dat Noord-Korea China op de lijst met vijanden zet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl