Herberg in Friesland afgebrand: 'net klaar en nou is het weg'

CAMJO Media/Jaring Rispens

Een herberg in het Friese Stavoren is afgebrand. Het pand was acht maanden lang gerenoveerd door de nieuwe eigenaar en net weer open. Vrijdag zou er een officieel openingsfeest zijn.

Voor de eigenaar is de situatie 'onwerkelijk'. Tegen een verslaggever van Omrop Fryslân zegt hij dat de schade nog niet is opgemaakt. "Ik ben er bang voor dat het weg is, maar hoop dat het herbouwd wordt. Ik heb hier mijn ziel en zaligheid in gelegd."

Redder

De brandweer is nog druk bezig met blussen. "Kijk dan! Nou brandt het weer binnen," zegt de eigenaar, Patrick Sinke, geëmotioneerd. "Het was net klaar en nu is het weg."

Er waren drie mensen in het pand aanwezig; Sinke, zijn partner en een werknemer. Ze konden alle drie op tijd wegkomen door de huishond. "Ik werd om vier uur wakker en alles stond vol rook. De hond stond te blaffen en te springen. De hond heeft ons gered, heel simpel."

Door het felle vuur ontstond er veel rook. De brandweer waarschuwde omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.