Een betaling met Apple Pay in de VS
NOS NieuwsAangepast

Detailhandel: betalen wordt duurder door nieuwe betaalmethodes

Het betalingsverkeer in Nederland dreigt duurder te worden door de komst van allerlei nieuwe betaaldiensten. Dat zegt Detailhandel Nederland. De brancheorganisatie van winkeliers waarschuwt dat de transactiekosten van nieuwe betaalmethodes met smartphones vaak veel hoger zijn dan die van pinnen.

Diensten als Apple Pay en Android Pay zijn meestal gekoppeld aan creditcards en creditcardbetalingen zijn veel duurder dan pinbetalingen. Van oudsher wordt er in Nederland heel veel gepind en heel weinig met creditcard betaald.

15 cent

Contactloos pinnen kost de winkeliers 15 cent per transactie, ouderwets pinnen 19 cent, ongeacht het betaalde bedrag. Bij creditcardbetalingen betaalt de winkelier geen vast bedrag maar een percentage, dat kan oplopen tot 2,5 procent. Bij een betaling van 100 euro kan hij dus wel 2,50 euro kwijt zijn.

"Dit zijn geen nieuwe betaalmiddelen, maar gewoon dure creditcardtransacties in een nieuw jasje", zegt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland.

Europese betaalrichtlijn

Apple Pay en Android Pay zijn nu nog niet beschikbaar in Nederland, maar dat kan snel veranderen. En daar komt nog eens bij dat in 2018 een nieuwe Europese betaalrichtlijn ingaat, de Payment Service Directive 2 (PSD2). Een onderdeel van die richtlijn is dat banken aan andere bedrijven toegang moeten geven tot iemands bankrekening, als je daar als klant toestemming voor geeft.

Straks kun je dan bijvoorbeeld Facebook toegang geven tot je rekening, waardoor je ook via Facebook in winkels kunt betalen. Daarvoor heb je dan geen creditcard meer nodig. Detailhandel Nederland vreest dat winkeliers hoge transactiekosten moeten betalen aan zulke nieuwe partijen.

Doorberekend

"Een logisch gevolg is dat deze kosten worden doorberekend in de consumentenprijzen, want direct toeslagen vragen aan de gebruiker is straks onder PSD2 grotendeels verboden", zegt Van Bommel. "Als we niet opletten, gaat de bewust efficiënt pinnende consument de tol betalen voor de onbewust inefficiënt betalende consument."

De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de invoering van PSD2. Detailhandel Nederland zal daar zijn zorgen uiten over het betalingsverkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl