Een vluchteling wordt door een hulporganisatie uit het water geplukt in de Middellandse Zee
NOS NieuwsAangepast

VN: terugsturen vluchtelingen naar Libië inhumaan

De VN-mensenrechtenorganisatie heeft felle kritiek geuit op het Europese beleid om de Libische kustwacht te assisteren bij het onderscheppen van boten met vluchtelingen.

Mensenrechtenchef Zeid Ra'ad al-Hussein noemt de manier waarop de asielzoekers worden vastgezet in Libische gevangenissen inhumaan en een belediging voor het geweten van de mensheid. Hij zegt dat de situatie de afgelopen tijd flink is verslechterd. "Het was al slecht, maar nu is het catastrofaal."

In februari sloot de EU een akkoord met de regering in Libië. In ruil voor zo'n 200 miljoen euro moet de Libische kustwacht schepen op de Middellandse Zee onderscheppen en terug naar land brengen. Dat de afspraak niet bijdraagt aan het welzijn van migranten, concludeerden hulporganisaties al eerder, waaronder Artsen zonder Grenzen.

Uitgemergeld

Medewerkers van VN-organisatie zijn vorige week nog in Libië geweest. Ze spraken met mensen die in Tripoli zijn vastgezet. "Ze waren geschrokken van wat ze zagen", zegt Hussein. "Duizenden uitgemergelde en getraumatiseerde mannen, vrouwen en kinderen opgestapeld op elkaar. Ze zaten opgesloten in hangars zonder toegang tot de meest elementaire voorzieningen en waren ontdaan van hun menselijke waardigheid."

Volgens de Libische autoriteiten zitten er nu bijna 20.000 vluchtelingen vast. De VN wijst erop dat ze geen mogelijkheid hebben om hun gevangenschap aan te vechten en zegt dat ze geen juridische bijstand krijgen. "Alles wat de EU tot nu toe heeft gedaan heeft er niets aan bijgedragen om de misstanden te verminderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl