De Turks-Nederlandse drugshandelaar Hidr Korkmaz, getuige in onder meer een zaak tegen Willem Holleeder, is zondag overleden. Hij werd geëlektrocuteerd tijdens het vissen.

Het gebeurde ergens in Oost-Europa, waar hij 'een teruggetrokken bestaan' leidde. Toen hij zijn hengel uitgooide, zou hij een elektriciteitskabel hebben geraakt.

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover AT5 het overlijden. "De lokale overheid gaat uit van een tragisch ongeval. Daar twijfelen we niet aan, maar we kunnen het niet bevestigen", aldus een woordvoerder.

Getuige

Hidr Korkmaz was drugshandelaar in de Amsterdamse onderwereld en had volgens NH Nieuws een goed netwerk. In 2004 was hij getuige in de zaak tegen drie mannen die verdacht werden van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Ook was Korkmaz getuige in het proces tegen Willem Holleeder, dat nog loopt. In deze zaak verklaarde hij - net als andere getuigen - dat Holleeder opdrachtgever was van verschillende liquidaties.

Het OM noemde Korkmaz een betrouwbare getuige, omdat hij niet om geld of strafvermindering vroeg. Wel wilde hij bescherming. Het OM wil niets zeggen over of en hoe hij op het moment van zijn overlijden beschermd werd door de Nederlandse autoriteiten.

Het Openbaar Ministerie denkt niet dat de dood van Korkmaz gevolgen heeft voor de bewijzen tegen Holleeder. "Vooralsnog gaan we ervan uit dat er geen grote nadelige gevolgen zijn", aldus een woordvoerder.

STER reclame