Soldaten staan bij pantservoertuigen op de weg naar Harare, Zimbabwe
NOS NieuwsAangepast

Pantservoertuigen naderen hoofdstad Zimbabwe

In Zimbabwe zijn pantservoertuigen de hoofdstad Harare genaderd. Ze zijn in een klein konvooi naar een kazerne vlak buiten de stad gereden, meldt persbureau AP. In de stad is het rustig.

De manoeuvre komt een dag nadat het hoofd der strijdkrachten had gewaarschuwd dat hij zou ingrijpen als president Mugabe niet stopt met zuiveringsacties in zijn partij, ZANU-PF. Daarbij doelt hij op mensen die hem hebben geholpen met de onafhankelijkheidsstrijd die hem in 1980 aan de macht bracht.

De meesten van hen zijn aanhangers van de afgezette vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Het zou gaan om vier pantservoertuigen. Twee andere zouden geparkeerd staan langs de hoofdweg van Harare naar Chinhoyi, een plaats 20 kilometer verderop. Militairen die erbij stonden, wilden niets zeggen.

Mnangagwa, jarenlange vertrouweling en de gedoodverfde opvolger van Mugabe, werd vorige week maandag ontslagen. Zijn vertrek maakt de weg vrij voor Mugabes vrouw Grace, van wie wordt gezegd dat ze haar 93-jarige man graag wil opvolgen. Ze speelt de laatste jaren een steeds grotere rol in de Zimbabwaanse politiek. De 52-jarige Grace groeide uit van Mugabes secretaresse en maîtresse tot de machtigste vrouw van het land.

De legerleider geflankeerd door hoge officieren op een persconferentie waarop hij Mugabe waarschuwt

Volgens correspondent Bram Vermeulen moet het verzet van de legerleiding worden gezien als het uitvechten van de strijd om de macht nu Mugabe zichtbaar lichamelijk zwakker wordt. Bevelhebber Constantino Chiweng heeft niets met Grace Mugabe. Het verzet van de legerleiding is opmerkelijk, normaal bemoeit die zich niet met de politiek.

Een deel van het leger schaart zich achter hem, maar een ander deel spreekt zich uit voor Mugabe. "Mogelijk heeft Mugabe aangestuurd op deze reactie van de legerleider en heeft hij nu een goede reden om ook hem de laan uit te sturen en dus het leger te zuiveren van zijn vijanden. De vraag is dan wie de meeste steun heeft in het leger."

Verraad

De ZANU-PF zegt nooit te zullen buigen voor militaire druk. De partij noemt het gedrag van Chiwenga "verraad" en beschuldigt hem ervan dat hij de vrede en stabiliteit in het land wil verstoren. Politiek gaat boven geweld, zegt de partij.

De oppositie laat niets van zich horen. Oppositieleider Tsvangirai is ziek; hij heeft kanker en ligt in het ziekenhuis. Hij weigert ook plaats te maken voor een jongere opvolger. Volgens Vermeulen moet een oplossing vanuit Mugabes eigen partij komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl