Berger: het is onrustig rond de Australische ploeg

Aangepast

Australië kan zich woensdagochtend (10.00 uur) tegen Honduras voor de vierde keer op rij plaatsen voor een WK. Na de 0-0 in San Pedro Sula kan het karwei in eigen huis afgemaakt worden.

Het elftal van Australië voor het duel met Honduras Getty

Han Berger werkte van 2009 tot medio 2014 als technisch directeur van de Australische voetbalbond en is sinds ruim een jaar technisch directeur van Sydney FC. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het voetbal 'Down Under'.

Hoe moeten we de Australische ploeg momenteel inschatten?

"Australië heeft een vrij middelmatige groep. Vrijwel niemand speelt op een hoog niveau, op Aaron Mooy van Huddersfield Town na. Ze zitten een beetje in een overgangsperiode. De grote namen zijn, op Tim Cahill na, gestopt."

"Het zegt wel genoeg dat hij als 37-jarige nog een belangrijke rol speelt in het huidige elftal. Hij miste door een blessure de heenwedstrijd tegen Honduras en de vraag is nu of hij op tijd fit is voor de return. Dat beheerst het nieuws en geeft gelijk aan waar het probleem ligt."

Hoe komt het dat er weinig Australisch talent is?

"Er zijn de afgelopen jaren andere keuzes gemaakt door de bond. Zo was er altijd een programma in Canberra voor de onder 16 en onder 17."

Han Berger AFP

"Dertig spelers die zich onder deskundige begeleiding op WK-deelname gingen richten. Mede door geldgebrek is daar een streep doorgegaan. Het is natuurlijk logischer dat de profclubs spelers opleiden, maar de meeste eigenaren zien dat niet zitten. Dat heeft met het financiële plaatje te maken."

"Bij Sydney FC doen we het wel en zijn we een uitzondering. Er wordt te veel gekeken naar de korte in plaats van de lange termijn. Als er niet snel resultaat wordt geboekt, dan wordt het roer weer omgegooid. Er is weinig geduld."

Tim Cahill op het trainingsveld Getty

Geldt dat ook als het WK niet wordt gehaald? Gaan er dan koppen rollen?

"Het is onrustig rond het team. Er gaan zelfs verhalen dat bondscoach Ange Postecoglou ongeacht de uitkomst opstapt. Hij hult zich in nevelen als hem daar naar wordt gevraagd. Ik denk dat hij zich ergert aan een aantal zaken rond de ploeg. Hij wil veranderingen doorvoeren, maar heeft zijn kop te vaak gestoten."

Toch moet het mogelijk zijn om via Honduras het WK te halen, toch?

"Nou, als je al ziet dat ze eerder in de play-offs moeite hadden met Syrië... Toen was er een verlenging nodig en groeide Cahill met de beslissende treffer uit tot held. Als hij fit is, kan hij een beslissende factor zijn tegen Honduras. Anders kan het weleens een loterij worden, want Australië scoort moeilijk. Als het WK wordt gemist, dan hakt dat er enorm in. Dan ben je waarschijnlijk terug bij af."

Ange Postecoglou, de bondscoach van Australië Getty

Bondscoach Ange Postecoglou kan woensdag een beroep doen op topscorer Tim Cahill. De aanvaller miste de eerste wedstrijd afgelopen vrijdag omdat hij nog niet helemaal hersteld was van een enkelblessure die hij had opgelopen bij zijn club Melbourne City.

"Ik voel me goed", zei de 37-jarige routinier na ruim een week revalideren. Hij liet weten dat hij indien nodig vanaf de start kan spelen. "Deze wedstrijd is zo'n grote kans voor ons land om voor de vierde keer op rij aanwezig te zijn bij het WK. Dit is waar het om gaat, opoffering."

STER Reclame