NOS NieuwsAangepast

Staat opnieuw voor rechter om luchtkwaliteit

Milieudefensie wil dat de overheid strengere normen hanteert voor de luchtkwaliteit dan de Europese norm die nu wordt gebruikt. Dat is de inzet van een rechtszaak die vandaag begint tussen Milieudefensie en de staat.

"We willen dat de overheid uitgaat van de advieswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikt, die zijn veel strenger dan de Europese normen waar Nederland nu aan moet voldoen", zegt een woordvoerster van Milieudefensie. "Nederland voldoet nu al op een aantal plekken niet aan de Europese normen. Wij willen dat de overheid dan ook een voorzorgsbeginsel gaat hanteren, dus niet net aan de norm voldoen, met uitschieters naar boven. Nederland moet ruim onder die Europese norm blijven."

Wat betreft maatregelen om dit te bewerkstelligen denkt Milieudefensie aan lagere maximumsnelheden, autoluwe binnensteden, meer en goedkoper openbaar vervoer, meer ruimte voor fietsers en wandelaars en meer gebruik van elektrische deelauto's.

Kort geding

Milieudefensie en de staat stonden eerder dit jaar al tegenover elkaar in een kort geding over de luchtkwaliteit. Dat kort geding was Milieudefensie gestart omdat het begin van de echte zaak, die nu dus begint, volgens de organisatie te lang op zich liet wachten.

In het kort geding stelde de rechter Milieudefensie in het gelijk dat de staat meer moet doen om de luchtkwaliteit op alle plekken in Nederland op de Europese norm te krijgen. Nu eist Milieudefensie dat de staat dus verder gaat en voldoet aan de strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De staat is tegen een deel van die uitspraak in hoger beroep gegaan. Wanneer die zaak verder gaat, is nog niet bekend. Er zijn nog steeds tientallen plekken in Nederland waar de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof hoger is dan volgens de Europese norm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl