ProRail doet aangifte vanwege spoorlopers in tv-programma
ProRail gaat aangifte doen voor spoorlopen tegen omroep AVROTROS. Een deelnemer van het programma Hunted liep gisteravond over het spoor in zijn vlucht voor een gespeelde opsporingsdienst van het programma.
Spoorlopen is levensgevaarlijk en verboden, schrijft ProRail in een reactie. Afgelopen zomer nog overleden twee spoorlopende jongens na een aanrijding met een trein op het spoor bij Elst. Op spoorlopen staat 140 euro boete.
In het programma Hunted zijn twaalf deelnemers op de vlucht voor een fictieve speciale opsporingsdienst. AVROTROS heeft naar eigen zeggen geen regie over de gekozen vluchtroutes. De omroep had het fragment bij nader inzien niet moeten uitzenden, zegt een woordvoerder. Het zal niet meer te zien zijn in de herhaling. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid."
Geen aangifte tegen spoorloper
ProRail wil in eerste instantie aangifte doen tegen de omroep AVROTROS als organisatie, niet tegen de deelnemer van het programma en de cameraploeg. De omroep geeft het slechte voorbeeld en brengt mensen op ideeën, zegt een woordvoerder.
De vraag is of het juridisch mogelijk is een verspreider van beelden verantwoordelijk te houden voor het uitzenden van strafbare feiten. Het is volgens ProRail te vroeg in het juridische traject om dat te weten. "We beginnen hier en kijken waar de aangifte uiteindelijk terechtkomt."
Spoorloopcampagne
Momenteel voert ProRail een voorlichtingscampagne tegen spoorlopen. In Boxtel staat een container waarin de gevaren van het spoor worden gesimuleerd voor geïnteresseerden. De aangifte tegen AVROTROS heeft niets te maken met de campagne, drukt de woordvoerder de NOS op het hart.
"Die campagne hadden we al gepland, omdat er meer treinen gaan rijden op het traject Amsterdam-Eindhoven. Als wij dit soort dingen zien, doen wij altijd direct aangifte."