Sakir Khader Brandpunt

Brandpunt-verslaggever Sakir Khader is vanmorgen voorgeleid voor de Griekse rechter-commissaris en de officier van justitie en wordt op dit moment verhoord. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Khader was op de oever van de grensrivier tussen Griekenland en Turkije bezig met een reportage over Syrische vluchtelingen op weg naar Europa. Gistermorgen werd Khader met een groep Syriërs opgepakt door de Griekse politie.

De rivier zou militair gebied zijn, schrijft Brandpunt op de eigen site, "maar onze collega heeft dat ter plekke nergens kunnen vaststellen". De politie zou niet geloven dat Khader een Nederlandse journalist is.

Aanklacht

Het is nog niet bekend waar Khader precies van wordt verdacht. Hij wordt volgens Brandpunt rond het middaguur weer terugverwacht op het politiebureau waar hij wordt vastgehouden.

Hoofdredacteur Hans Laroes van KRO-NCRV schrijft op de site van het programma dat hij hoopt dat Khader snel weer op vrije voeten komt. "Journalisten hebben een beschermde status. Je mag verwachten van een land als Griekenland dat de autoriteiten daar zich extra inspannen om de identiteit van Sakir Khader te bevestigen zodat hij snel weer naar huis kan."

Ondervraging

Eindredacteur Henk van der Aa van Brandpunt heeft gistermiddag voor het laatst contact gehad met Khader, vertelde hij vanmorgen op NPO Radio 1. "Hij was toen redelijk okay, maar werd niet zo goed behandeld. Hij had de hele dag geen eten gehad, werd heen en weer geslingerd tussen gebouwen voor ondervraging en moest ook uit de kleren, zonder dat hij duidelijk kreeg waarom hij was aangehouden. Maar hij was wel redelijk rustig en ging ervan uit dat hij snel weer naar buiten kon."

Volgens Van der Aa hebben de autoriteiten tegen Khader gezegd dat hij zich illegaal op militair terrein bevond. "Maar er stonden geen borden die dat aangaven en zelf zegt hij dat hij dat ook niet kon zien. Bovendien hebben we op dezelfde plek een paar weken geleden ook een reportage gedraaid."

STER reclame