Rodion Camataru won in 1986 de Gouden Schoen als topscorer van Europa
NOS VoetbalAangepast

Camataru is blij dat bondscoach Daum bij Roemenië is vertrokken

Nieuwe trainer, nieuwe spelers, nieuwe wind. Dat zijn de laatste ontwikkelingen rond het Roemeense team dat vanavond (20.00 uur) oefent tegen Oranje.

Na een mislukte WK-kwalificatie kon bondscoach Christoph Daum in september zijn biezen pakken. Onder zijn opvolger Cosmin Contra is het Roemeense elftal opgeleefd. Met een keurige 2-0 zege vorige week in het oefenduel met Turkije als voorlopig hoogtepunt.

Onder Contra won Roemenië begin oktober ook de WK-kwalificatiewedstrijd van Kazachstan (3-1) en speelde het daarna in de kwalificatie met 1-1 gelijk bij Denemarken.

Cosmin Contra bondscoach van Roemenië

Cultheld Camataru

Iemand die én het Roemeense én het Nederlandse voetbal goed volgt is Rodion Camataru. Hij maakte begin jaren 90 van de vorige eeuw veel indruk bij Heerenveen, waar hij zijn indrukwekkende carrière afsloot. Hoogtepunt waren 75 interlands (22 goals) en de Europese topscorerstitel die hij in 1986 won als speler van Dinamo Boekarest.

Rodion Camataru

De 59-jarige Camataru is nog altijd een cultheld in Heerenveen. "Ik kom nog regelmatig een wedstrijdje kijken in Friesland. Daar liggen voor mij mooie herinneringen en ik word altijd met open armen ontvangen."

Op voetbalgebied is Camataru nog altijd actief. Hij zit in de technische commissie van de Roemeense voetbalbond en volgt alle nationale elftallen. "We maken analyses en rapportages van de teams."

Rodion Camataru

Desastreus

De WK-kwalificatie verliep, ondanks zeges in de laatste wedstrijden, desastreus voor de Roemenen. Onder leiding van Daum werd alleen twee keer gewonnen van Armenië. Polen werd met overmacht groepswinnaar, op ruime afstand gevolgd door Denemarken.

Camataru wijt de mislukte WK-missie vooral aan de coach. "De keus voor Daum was een verkeerde. Hij koos voor zekerheid met oudere spelers. Geen goede beslissing." Daum werd aangesteld na het EK in Frankrijk.

Over Cosmin Contra is Camataru beter te spreken. "Ik ben blij dat we nu weer een Roemeense bondscoach hebben. Hij kiest voor de jeugd. Dat pakt goed uit. Onder hem hebben we nog niet verloren, dat zegt wel iets."

Camataru scorend in Friesland

Het Roemeense voetbal is volgens Camataru bezig uit een diep dal te klimmen. "FC Viitorul is daarvan een mooi voorbeeld. Dat is de landskampioen en Gheorghe Hagi is daar bezig met de opleiding. Dat begint nu zijn vruchten af te werpen."

Corruptie en wanbeleid

Net als de Nederlandse competitie is ook de hoogste divisie in Roemenië internationaal flink in aanzien gedaald. Door corruptie en (financieel) wanbeleid zijn veel bekende clubs (o.a. Rapid Boekarest en Arges Pitesti) nu op een lager niveau actief.

De tijden dat Roemenië in de top-10 van de FIFA-ranking (1997) stond en spelers als Adrian Mutu en Gheorghe Hagi internationale topvedetten waren, zijn nog ver weg. Maar Camataru houdt hoop. "We zijn op de weg terug. Het talent is er, dat krijgt nu de kans. We richten ons op het EK van 2020. Dat toernooi halen, wordt heel belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl