Gisteravond vloog deze Apache van de Luchtmacht tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast. NOS

De Koninklijke Marechaussee onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Arnhem het ongeluk van gisteravond met een Apache-helikopter bij Culemborg. Bekeken wordt of er verwijtbare fouten zijn gemaakt. De helikopter vloog tegen een draad van een hoogspanningsleiding die de elektriciteitsmast beschermt tegen een blikseminslag.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat het ongeluk onderzoeken.

De helikopter staat nog in het weiland waar de noodlanding werd gemaakt. Het toestel is door zijn gewicht een stukje in de grond gezakt. De helikopter wordt uit de grond getakeld en over de weg vervoerd.

Elektriciteit

Het weiland is nu militair terrein. Dat betekent dat de helikopter wordt bewaakt en dat mensen door militairen op afstand worden gehouden.

Door het ongeluk viel de elektriciteit in de wijde omgeving uit, maar aan het begin van de nacht had iedereen weer stroom.

Volgens netbeheerder Liander is het nog maar de vraag of klanten recht hebben op een compensatievergoeding. Normaliter is het beleid dat er bij een stroomonderbreking van vier uur of meer een vergoeding mogelijk is. "Maar omdat dit om een extreme situatie gaat, moet onderzoek eerst uitwijzen of klanten hier recht op hebben", aldus een woordvoerder.

Eten weggooien

Niet alleen huishoudens hadden geen stroom. Ook supermarkten zaten zonder. Een Albert Heijn in Culemborg zegt tegen Omroep Gelderland dat alle producten die in de koeling horen moesten worden weggegooid.

STER reclame