Het Amerikaanse Hooggerechtshof
NOS NieuwsAangepast

Trump draagt in rap tempo conservatieve rechters voor

President Trump is bezig de federale rechtbanken in de VS te hervormen door zo conservatief mogelijke nieuwe rechters voor te dragen. Het gaat dan voornamelijk om blanke mannen. Persbureau AP heeft berekend dat van de rechters die Trump tot nu toe heeft voorgedragen 91 procent blank is en 81 procent man.

Barack Obama heeft in acht jaar tijd geprobeerd meer diversiteit in de federale rechtbanken te krijgen door meer liberale Latino's, zwarten en vrouwen voor te dragen. Het Congres, dat de voordrachten moet goedkeuren, vertraagde het proces door benoemingen tegen te houden. De lege plaatsen werden bewust niet ingevuld. Trump probeert het beleid van zijn voorganger om te draaien door nu een golf van nieuwe voordrachten te doen.

De Democraten kunnen de benoemingen niet tegenhouden. In 2013, toen ze nog een meerderheid hadden in de Senaat, schaften ze de regel af dat minstens een meerderheid van 60 stemmen nodig is voor de benoeming van een rechter. Nu de Republikeinen in de meerderheid zijn, werkt die regel tegen hen.

Predicaat "niet geschikt"

Al in de weken voordat Trump als president begon, kwamen Republikeinse juristen in het geheim bijeen om plannen te maken om zoveel mogelijk jonge conservatieve rechters naar voren te schuiven voor posten die vrijkomen in de federale rechtbanken. Dat schrijft The New York Times. Die benoemingen komen nu in een stroomversnelling. Trump heeft zo vroeg in zijn presidentschap in de federale hoven van beroep al acht rechters voor het leven benoemd, de meeste sinds Richard Nixon.

De voordrachten leiden tot ophef in de VS, ook omdat er enkele mensen tussen zitten die omstreden zijn. Een van de benoemingen is van een 36-jarige advocaat, Brett Talley, die nog nooit in zijn leven een zaak heeft behandeld in een rechtszaal en door de orde van advocaten als "niet geschikt" voor zijn vak is beoordeeld. De Democratische leden van de orde maken zich volgens The New York Times ernstige zorgen over zijn gebrek aan ervaring.

Talley is ook omstreden omdat hij politieke blogs heeft geschreven over onder meer het recht op vuurwapenbezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl