In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Stroomstoring bij Culemborg na heli-ongeluk, extra toezicht op straat

Apache-helikopter raakt kabel, grote stroomstoring

Culemborg en omgeving kampen met een grote stroomstoring nadat een Apache-helikopter tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast is gevlogen.

Dat gebeurde in Zoelmond. Het gaat om een helikopter van de luchtmacht die bezig was met een oefening. Netbeheer Liander meldt dat de helikopter bliksemdraden heeft geraakt. Die draden liggen nu over de hoogspanningslijnen en moeten eerst worden weggehaald. Tot die tijd zitten zo'n 24.000 huishoudens zonder stroom.

Deze plaatsen kampen volgens Liander (gedeeltelijk) met de stroomstoring

In het gebied wordt vaker laag gevlogen. Het is aangewezen oefengebied voor laagvliegen. Wat er vanavond misging, is niet bekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek.

De twee bemanningsleden zijn ongedeerd, zij hebben het toestel veilig aan de grond gezet in een weiland, meldt Omroep Gelderland. Medewerkers van de brandweer en Defensie staan bij het toestel. Zij inventariseren de schade. In totaal deden vier Apaches van vliegbasis Gilze-Rijen mee. Volgens Defensie was het een reguliere oefening.

Burgemeester De Boer van de gemeente Buren, waar Zoelmond onder valt, zegt dat de schade mee lijkt te vallen. Hij verwacht dat de helikopter uiterlijk morgenochtend weg kan.

Onder meer in Culemborg is het donker door de stroomstoring

Netbeheerder Liander meldt dat de ruim 24.000 getroffen huishoudens in de loop van de nacht weer worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Het bedrijf hoopt dat rond middernacht de kapotte bliksemdraden zijn weggehaald. Daarna kunnen beetje bij beetje de huishoudens weer worden voorzien van stroom. Dat duurt waarschijnlijk nog wel enkele uren, zegt een woordvoerder.

Extra toezicht in de nacht

In Culemborg zijn enkele vernielingen gepleegd. Op internet gingen ook geruchten over winkels die geplunderd worden, maar burgemeester Bruls van Nijmegen, de voorzitter van de veiligheidsregio, spreekt dat tegen. Tegen Omroep Gelderland zegt hij dat er geen sprake is van plunderingen. Wel proberen jongeren in Culemborg volgens hem een kat-en-muisspel te spelen met de politie.

In het door de stroomstoring getroffen gebied is extra politie ingezet. Ook de brandweer is volop aanwezig in het gebied. Zo gaan brandweerlieden langs zorgcentra om te bekijken of mensen zich redden in het donker. Daarnaast rijden er geluidswagens om inwoners te informeren.

Het mobiele netwerk in de regio is overbelast. De veiligheidsregio vraagt mensen niet te bellen, als dat niet nodig is. Medische diensten zoals verloskundigenpraktijken, waarschuwen mensen dat ze in geval van nood het ziekenhuis moeten bellen.

Bijna tien jaar geleden zat een groot deel van de Bommeler- en Tielerwaard dagenlang zonder stroom doordat een Apache-helikopter tegen hoogspanningslijnen was gevlogen. Toen duurde het dagen voordat de stroomvoorziening was hersteld.

Advertentie via Ster.nl