NOS NieuwsAangepast

CDA-Kamerlid Omtzigt stopt komende tijd als MH17-woordvoerder

CDA-Kamerlid Omtzigt zal "de komende tijd" niet meer het woord voeren over de ramp met vlucht MH17. Hij heeft dat besloten nadat hij afgelopen weekend in opspraak was gekomen door een bericht in NRC Handelsblad. Hij wil wel Kamerlid voor het CDA blijven.

Omtzigt legt woordvoerderschap MH17 neer

De NRC schreef dat Omtzigt tijdens een bijeenkomst met nabestaanden van de slachtoffers een Oekraïense nepgetuige opvoerde. Omtzigt erkende zaterdag dat hij onzorgvuldig had gehandeld en dat hij dat betreurde.

Hij stuurde voorafgaand aan de bijeenkomt een sms'je aan de Oekraïner met kernpunten die hij naar voren moest brengen. Omtzigt zei eerder dat hij niet begrepen had dat de man helemaal niet in de buurt was toen het vliegtuig neerstortte, maar volgens de NRC had hij dat in een gesprek met het Kamerlid wel gezegd.

Er is veel discussie over wat ik heb gedaan en over de fouten die ik heb gemaakt. Het moet gaan over het vinden van de waarheid en over het bestraffen van de dader. Daarom voer ik voorlopig niet meer het woord over MH17.

Pieter Omtzigt tergenover de NOS

Omtzigt herhaalt vandaag dat hij fouten heeft gemaakt. Omdat hij vindt dat de discussie niet over hem moet gaan, maar over het vinden van de waarheid en over het bestraffen van de dader, legt hij voorlopig het woordvoerderschap neer. Volgens Omtzigt is dat een besluit van hemzelf en is hij niet onder druk gezet door de partijtop.

Het spijt hem dat hij er actief aan heeft meegewerkt om de nepgetuige een podium te bieden, al deed hij het naar eigen zeggen met de beste intenties.

Gesprek lastig te volgen

Omtzigt blijft er vandaag bij dat hij de indruk had dat zowel de man als zijn vrouw op de rampplek was toen de MH17 neerstortte. Hij heeft, voordat de man zijn verklaring op de bijeenkomst zou afleggen, een gesprek met hem gehad.

Volgens Omtzigt was dat gesprek "wat lastig te volgen", doordat er een tolk bij was en doordat er steeds mensen langsliepen, die ook iets tegen het Kamerlid wilden zeggen.

SMS had niet moeten worden verstuurd

Omtzigt zegt verder dat de man graag een half uur wilde spreken, maar dat de maximale spreektijd een minuut was. Het Kamerlid heeft de gebrekkig Nederlands sprekende man toen willen helpen binnen een minuut te blijven door hem per sms de hoofdpunten van zijn tekst door te geven. "Ik had die sms niet moeten sturen", erkent Omtzigt.

Omtzigt benadrukt dat hij geen twijfel wil zaaien over de kwaliteit van het onderzoek naar de toedracht van de ramp.

CDA-leider Buma zei vanochtend dat Omtzigt fouten heeft gemaakt in een gevoelige kwestie. De zaak wordt morgen besproken in de fractie.

Lang gewacht met reactie

Voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 vindt het jammer dat Omtzigt ermee ophoudt, maar begrijpt wel waarom hij dat doet. Omtzigt heeft hem vanmiddag telefonisch bijgepraat over zijn besluit en gevraagd een brief met tekst en uitleg door te sturen aan de nabestaanden.

Omtzigt is volgens Ploeg altijd intensief bezig geweest met dit dossier en beet zich erin vast. Niet iedereen was het altijd eens met de manier waarop hij het deed, maar hij hield het wel op de politieke agenda, zegt Ploeg.

Wel vindt Ploeg het jammer dat Omtzigt zo lang heeft gewacht met een reactie. "Als hij hier eerder mee was gekomen, was de kou misschien wel uit de lucht geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl