Oorzaak bootongeluk Vietnam achterhaald

Aangepast

De politie in Vietnam heeft de oorzaak achterhaald van het ongeluk met een toeristenboot in de baai van Ha Long. Daarbij verdronken elf buitenlanders en een Vietnamees. Een bemanningslid verzuimde de motor goed af te sluiten, waardoor water de boot binnen kon stromen.

De man had de afsluiter voor het koelwater van de motor open laten staan, terwijl die dicht had moeten zijn. Omdat de motor van de boot uitstond, werd het water niet weggepompt.

Elf westerse toeristen en een Vietnamese gids werden daardoor afgelopen donderdag in hun slaap door het water verrast. Ze konden niet op tijd meer uit hun slaapcabines komen. De bemanning en negen andere toeristen overleefden het ongeluk wel.

De 22-jarige kapitein en een bemanningslid van 27 zijn opgepakt.

Andere naam

Het ongeluk was het ernstigste incident met een tourboot in de 25 jaar dat Vietnam toeristen het land binnenlaat.

Volgens een Vietnamese krant was de eigenaar van het schip al eens eerder betrokken bij een ongeluk. In 2009 zonk een schip van de reder tijdens een zware storm. Daarbij kwamen drie toeristen en twee Vietnamezen om. Het bedrijf veranderde vier maanden geleden van naam.

De baai van Ha Long is erg populair bij toeristen vanwege de mooie rotsformaties. Dagreisjes zijn mogelijk, maar de meeste bezoekers blijven 's nachts slapen aan boord van de tourboten.

STER Reclame