ANP

De renovatie van paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt opnieuw duurder. Het vorige kabinet had een bedrag van 59 miljoen euro begroot, maar staatssecretaris Knops meldt aan de Tweede Kamer dat daar nog eens 4,1 miljoen bij komt.

Eerder is het bedrag ook al een keer bijgesteld. Premier Rutte zei in 2014 dat de renovatie 35 miljoen euro zou kosten en dat stelde hij het jaar erop bij naar 59 miljoen. Huis ten Bosch is de toekomstige woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Bordestrap moet worden vervangen

Volgens Knops komt de nieuwe aanpassing door bouwkundige tegenvallers. De bouwkundige staat van het paleis is slechter dan gedacht en daken en gevels moeten helemaal worden hersteld in plaats van voor een deel.

Verder kan de bordestrap niet worden gerenoveerd, maar moet die worden vervangen en moet er meer worden gedaan aan sanering van asbest en bestrijding van houtrot.

Aantrekkende economie

Ook zijn door de aantrekkende economie de prijzen van bouwproducten en bouwplaatsen en de uurlonen gestegen, meldt de staatssecretaris.

Volgens Knops vallen de kosten van de inrichting van het paleis voor het gezin van de koning niet hoger uit, maar eerder lager.

De staatssecretaris laat een extern onderzoek doen. Daaruit moeten lessen voor de toekomst worden getrokken voor dit soort specialistische projecten met een grote cultuurhistorische waarde.

STER reclame