De boot van AkzoNobel in de tweede etappe naar Kaapstad
NOS SportAangepast

Zeilers Ocean Race passeren evenaar en houden elkaar in vizier

Kaapstad is nog ruim een week varen, maar de zeilers in de Volvo Ocean Race hebben een bijzondere mijlpaal geslecht. Ruim een week na het vertrek uit Lissabon zijn de boten maandag de evenaar gepasseerd.

De Chinees-Franse formatie Dongfeng was de eerste boot die over de denkbeeldige lijn voer en het zuidelijk halfrond bereikte. Dat betekende dat een aloude traditie uit de kast kon worden gehaald: zeilers die voor het eerst de evenaar passeren, moeten namelijk worden ingewijd als lid van het rijk van koning Neptunus.

Bij Dongfeng werd bemanningslid Jack Boutell daarom door de Nederlandse Carolijn Brouwer ingesmeerd met een smerig goedje, bestaande uit onder meer etensresten en vliegende vissen.

Zeilers passeren evenaar, dus 'koning Neptunus' duikt op

Het Spaanse Mapfre, dat op plaats twee ligt, heeft de koploper letterlijk nog in het vizier, want het verschil is slechts 3 nautische mijl (zo'n 5,5 kilometer). Team Vestas, winnaar van de eerste etappe, vaart ruim 18 kilometer achter Dongfeng. Team Brunel, met de Nederlandse schipper Bouwe Bekking, ligt vierde.

"De afgelopen 24 uur was druk", laat Bekking weten. "We hadden veel zeilwissels om de verschillende en voortdurend wisselende weercondities aan te kunnen."

Bekking hoopt nog een plaatsje te stijgen. "We kijken dan ook vooruit, zo sluipen wij steeds dichter bij Vestas en Mapfre. Alleen Dongfeng lijkt op het moment buiten bereik. Achter ons zit AkzoNobel, maar het lijkt alsof zij het moeilijk hebben."

Schipper Tienpont: we moeten tactisch varen door de buien

Tienpont: lastige dagen

"De afgelopen dagen waren best lastig", bevestigt schipper Simeon Tienpont van AkzoNobel. "Je doet elke keer je best om zo goed mogelijk op de situatie te anticiperen en dan zit je er soms toch net naast, met het verkeerde zeil of een regenbui die niet overkomt zoals je verwacht. Het is een kwestie van niet teleurgesteld raken en blijven vechten."

De boten varen vrij westelijk op de Atlantische Oceaan, richting de Braziliaanse kust, omdat er aan de oostkant vaak minder wind staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl