NOS NieuwsAangepast

Eerste energieneutrale parkeergarage in Nederland gaat open

De eerste energieneutrale parkeergarage in Nederland wordt vandaag geopend. Hij is gebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. In deze P+R-garage bij station Driebergen-Zeist is plek voor bijna 600 auto's.

De omgeving van station Driebergen-Zeist heeft jaren met onvoldoende parkeerruimte te maken gehad. Die parkeerdrukte moet nu verholpen zijn.

Ruim vierhonderd zonnepanelen boven op het dak leveren alle energie voor het gebouw, zegt architect van de parkeergarage Mark Siebers in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben expres een dak op de garage gebouwd. Daardoor konden we dat vol leggen met zonnepanelen."

Slechts de helft van het dak is bedekt met de panelen. "De andere helft van het dak is nog vrij en kan ook voorzien worden van zonnepanelen en ten dienste staan van het hele stationsgebied hier."

  • NS/Tycho Müller
  • NS/Tycho Müller
  • NS/Tycho Müller

Volgens de architect is deze garage hét voorbeeld van hoe in de rest van het land met behulp van grote daken, zoals die van grote bedrijfspanden, energie opgewekt kan worden.

De garage kun je makkelijk uit elkaar halen, dankzij alle losse elementen waar de garage uit bestaat, zegt Siebers. "De buitenkant is gemaakt van hout en kun je hergebruiken als we in de toekomst eventueel minder gebruikmaken van de auto."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl