Antonio Tajani
NOS NieuwsAangepast

EP-voorzitter: geld voor EU verdubbelen, Europese belasting invoeren

Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, wil dat het budget voor de EU wordt verdubbeld. "We hebben jaarlijks 280 miljard euro nodig in plaats van 140 miljard", zegt hij in een interview met Duitse regionale kranten.

Tajani zegt dat landen niet meer geld aan de Europese Unie hoeven af te dragen, maar hij pleit voor Europese belastingen. Een voorbeeld dat de Italiaan noemt is belasting op financiële transacties op de aandelenmarkten.

De parlementsvoorzitter zegt dat het extra geld nodig is om de vluchtelingencrisis te beteugelen en voor de strijd tegen terrorisme. Ook moeten de EU-landen gezamenlijk geld steken in economische groei.

"In de toekomst moeten Europeanen investeren in energie en het digitaliseren van de economie", zegt Tajani. "Alleen met een geschikte infrastructuur kunnen we gelijke tred houden met de VS, China, India en Rusland."

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken vindt een verhoging van het budget niet aan de orde en zei op een persconferentie dat dat "geen goed idee" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl