NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Aardbeving in Iraaks-Iraanse grensgebied: dodental boven de 400

AFP

Het grensgebied van Irak en Iran is getroffen door een zware aardbeving. Daarbij zijn aan Iraanse zijde zeker 407 doden en meer dan 7000 gewonden gevallen, meldt het Iraanse staatspersbureau. In Irak zijn zeker zeven mensen omgekomen.

De beving was zondagavond laat en had een kracht van 7,3. Het epicentrum was in Iraaks Koerdistan, zo'n 30 kilometer van de stad Halabja. De gevolgen zijn echter het grootst aan de Iraanse kant van de grens, waar meer mensen wonen.

Ruim 300 doden bij aardbeving grensgebied Irak en Iran

In veel dorpen is de schade fors en is de water- en elektriciteitsvoorziening uitgevallen. Een medewerker van de Iraanse Rode Halve Maan zegt dat veel mensen hun huis niet meer in durven te gaan omdat ze bang zijn voor naschokken.

Het dodental zal waarschijnlijk nog verder oplopen. "Het is een arm gebied; de huizen zijn er slecht gebouwd", zegt correspondent Thomas Erdbrink. "Nu het licht wordt en de reddingsoperatie op gang komt, worden snel veel lichamen onder het puin gevonden."

Irak: zeker zeven doden

In buurland Irak zijn er behalve zeven doden 535 gewonden, zegt het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Alle slachtoffers vielen in het onder Koerdisch bestuur staande deel van het land.

De aardbeving was ook voelbaar in omliggende landen, zoals Turkije en Israël. Berichten over schade in die landen zijn er niet.

Het epicentrum van de beving, vlak bij de stad Halabja NOS/LF

STER reclame