NOS SchaatsenAangepast

Ondanks lichte griep overtuigt Kramer op 5.000 meter

WB Heerenveen: 5.000 meter (m)

Sven Kramer heeft aangetoond dat hij ook in mindere doen kan uitblinken op de 5.000 meter. Bij de wereldbeker in Heerenveen zette hij alle concurrenten te kijk met een overtuigende tijd: 6.12,88.

Kramer kwam in de laatste rit in actie tegen Ted-Jan Bloemen, de houder van het wereldrecord op de tien kilometer. Sverre Lunde Pedersen was op dat moment de snelste met 6.15,81.

Al snel werd duidelijk dat de tijd van de Noor niet genoeg zou zijn voor goud. Kramer en Bloemen maakten er een gevecht van op hoog niveau. Kramer, die vrijdag en zaterdag niet in actie was gekomen wegens een griepje, had zich helemaal opgeladen voor deze afstand. Hij kreeg het publiek op de banken en kwam ruim voor Bloemen over de eindstreep. Bloemen noteerde wel de tweede tijd: 6.14,95.

Kramer: deze rit is boven verwachting verlopen

Geen ploegenachtervolging en 1.500 meter

Kramer was erg blij met zijn optreden. "Ik ben een beetje aan het kwakkelen natuurlijk", zegt de 31-jarige Fries, die zich met tegenzin had afgemeld voor de ploegenachtervolging en 1.500 meter.

"Er is tegen me gezegd dat ik beter niet kon rijden op vrijdag en zaterdag. Daarmee was het voor mij duidelijk dat ik de 5.000 meter wel ging rijden. Deze rit is boven verwachting verlopen, absoluut. Het kost me bakken met energie en dat is niet altijd leuk voor mijn omgeving. Maar nu ben ik er blij mee."

Bergsma is realistisch: het lukt gewoon niet

Bergsma stelt teleur

Jorrit Bergsma kon geen potten breken op de 5.000 meter. Net als eigenlijk het hele weekend. Bergsma eindigde op liefst zes seconden afstand van Kramer en werd zevende. Hij wist voor het eerst sinds maart 2012 niet op het podium te eindigen.

"Dit weekend valt het niet mijn kant op", beseft Bergsma. "Het lukt gewoon niet. Maar ik moet het gewoon weer oppakken na het weekend. Het kan zijn dat het zo ineens weer terugkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl