NOS NieuwsAangepast

Duizenden betogers in Marokko

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat hebben duizenden mensen betoogd voor hervormingen, ondanks het slechte weer van vandaag.

Het was enige tijd onduidelijk of de geplande demonstraties wel door zouden gaan, omdat de organisatie op televisie had gezegd dat ze waren afgelast.

Opkomst

Een organisator van de betoging, die via Facebook was georganiseerd, zei dat er in Rabat zeker 5000 mensen op de been waren. De politie hield het op maximaal 3000.

Geüniformeerde agenten sloegen de betoging in Rabat van een afstand van gade, maar politiemensen in burger zouden zich met blocnotes in de menigte van actievoerders hebben begeven. Een aantal betogers riep om het vertrek van premier Abbas al-Fassi. Tegen koning Mohammed VI werden geen leuzen geroepen.

Elders

Ook in Casablanca gingen betogers de straat op. Ze riepen daar leuzen als "vrijheid, waardigheid en recht". Volgens de politie waren in Casablanca slechts enkele honderden mensen de straat opgegaan. Andere bronnen spraken van enkele duizenden actievoerders.

Verder verzamelden zich duizenden betogers in onder meer Fez, Marrakesh en Tanger, aldus de initiatiefnemers van het protest.

Echte democratie

Via sociale netwerken op internet had de Beweging van 20 februari een demonstratie aangekondigd voor echte democratie. Koning Mohammed VI is oppermachtig in het land, ondanks de belofte het land grondig te hervormen, gedaan bij zijn troonsbestijging in 1999.

De demonstranten eisen onder meer dat de regering aftreedt en dat het parlement wordt ontbonden. Daarna zou via een grondwetswijziging van het land een parlementaire democratie moeten worden gemaakt. De koning zou dan een ceremonieel staatshoofd worden.

Traag internet

Gedurende de dag was internet traag in Marokko. Velen dachten daarom dat het bericht een truc was van de regering om de opkomst te drukken. Wat de oorzaak was van de trage internetverbindingen, is niet bekend.

NOS-correspondent Rop Zoutberg meldde dat sommige websites prima te bereiken waren, terwijl andere uit de lucht gehaald lekken. Zoutberg twitterde zelf door berichten naar de redactie in Hilversum te sms'en.

Rustig

Volgens Zoutberg is de demonstratie rustig verlopen. De politie was aanwezig, maar keek slechts toe, zei hij. "Alles vermengt zich hier", meldt Zoutberg.

"Aan de ene kant heb je de 'Facebookers', de jongeren die een oproep hebben gedaan op internet om hier te gaan demonstreren. Maar het vermengt zich hier met mensenrechtenorganisaties, met islamitische groepen. Alles staat door elkaar leuzen te roepen."

Verslaggever Gerri Eickhof, ook in Rabat, noemt het een bescheiden demonstratie. "De sfeer is er een van een soort onduidelijk enthousiasme, dat eigenlijk alle kanten op kan gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl