Irene Schouten na de massastart bij de WB in Heerenveen
NOS SchaatsenAangepast

Massastart: ook Schouten ziet Japanse winnen

Ook op de vijfde afstand van het wereldbekerweekend heeft niemand de Japanse vrouwen van een zege af kunnen houden. Ayano Sato verwees op de massastart de Canadese Ivanie Blondin en Irene Schouten naar de troostprijzen. Bij de mannen bleef een Nederlandse zege ook uit. De Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon was oppermachtig.

Schouten had Janneke Ensing mee als teamgenoot. Het plan was simpel: Ensing zou de gaatjes dichtrijden en Schouten moest het afmaken in de sprint. Deel één van het plan verliep vlekkeloos. Het duo leek de race onder controle te hebben.

In de laatste bocht zat Schouten echter te veel aan de buitenkant. Ze kwam vervolgens snelheid tekort om nog kans te maken op de zege. Blondin hield al rekening met de overwinning, maar kort voor de eindstreep kwam Sato haar nog voorbij. Met die zege hebben de Japanse vrouwen de eerste twee dagen alle afstanden weten te winnen.

Schouten: ik denk dat ik die Japanse wel kan hebben

Korea oppermachtig bij de mannen

Bij de mannen zouden Koen Verweij en Jorrit Bergsma aan de start verschijnen, maar Verweij vond de massastart niet in zijn drukke schema passen. Bovendien ging het verhaal dat Jillert Anema, de coach van Bergsma, niet wilde dat zijn pupil voor Verweij zou gaan rijden. Dat probleem was al snel verholpen, omdat Bergsma's ploeggenoot Arjan Stroetinga als vervanger werd aangewezen.

De race verliep niet zoals het zou moeten. Bergsma deed het zware werk, maar op het moment dat de tank leeg was bij de stayer, bleek Stroetinga nergens te bekennen. De Zuid-Koreanen Chung Jaewon en Lee Seung-hoon maakten de dienst uit. De goede samenwerking zorgde ervoor dat Lee zonder problemen op de zege binnen kon slepen.

Het eerste wereldbekerweekend verloopt voor Nederland nog niet zoals gewenst. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wist er nog geen Nederlander een afstand te winnen.

Bergsma zag Stroetinga niet en hoorde geen fluit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl