Het hoofdkantoor van het WADA
NOS SportAangepast

Nieuwe data geven WADA beter zicht op Russisch dopingschandaal

Het wereldantidopingagentschap WADA is in het bezit van een grote hoeveelheid testdata van Russische atleten die tussen januari 2012 en augustus 2015 op doping zijn gecontroleerd.

In een schriftelijke verklaring laat het WADA weten de data in de vorm van een elektronisch bestand via een anonieme klokkenluider in bezit te hebben gekregen. Het document bevat volgens The New York Times duizenden testresultaten, waardoor het Russische dopingschandaal nog veel gedetailleerder in kaart kan worden gebracht.

Aan de hand van de nieuwe data is het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waarschijnlijk in staat specifiekere straffen uit te delen. Het WADA meldt dat het in een afrondende fase zit van het analyseren van het nieuwe bewijsmateriaal.

Onafhankelijk onderzoek

In een vorig jaar door de onafhankelijk Canadese jurist Richard McLaren gepubliceerd rapport werd aangetoond dat de Russische overheid in de periode 2010-2014 een grootschalig dopingprogramma heeft ondersteund. McLaren deed onderzoek in opdracht van het WADA.

In september deed een groep van zeventien nationale antidopingorganisaties uit alle delen van de wereld, waaronder de Nederlandse Dopingautoriteit, een oproep aan het IOC om Rusland uit te sluiten van de Winterspelen.

Oproep

Naast Nederland zijn Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten initiators van de oproep aan het IOC, dat voor het einde van het jaar duidelijkheid belooft te scheppen over de positie van de Russische atleten.

Onlangs ageerde Vladimir Poetin in krachtige bewoordingen tegen de wijze waarop het Westen de Russische sporters bejegent. De Russische president is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten het Internationaal Olympisch Comité onder druk heeft gezet teneinde Russische atleten te weren van de Winterspelen in februari in Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl