NOS Nieuws

Turkse nationalisten hacken Twitteraccounts Turkije-critici

Er zijn verschillende Twitteraccounts van critici van de Turkse regering gehackt. Het gaat onder meer om oud-Europarlementariër Joost Lagendijk, de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom.

De Turkse nationalistische groep 'Ayyildiz Tim' zegt tegen de Duitse krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung de accounts uit protest te hebben overgenomen. De hackers verzetten zich tegen de "extreme houding van België en Nederland tegen Turkije en de moslims".

Gerichte aanval

De accounts zijn gistermiddag en -avond overgenomen. Dat was ook het geval bij het account van Eikelboom. Hij kreeg aan het begin van de avond een e-mail van Twitter dat er op zijn account was ingelogd vanuit Istanbul. De hackers hebben vervolgens persoonlijke berichten verstuurd naar verschillende mensen die een band hebben met Turkije.

"Het was niet zo dat al mijn volgers een bericht kregen. Ze hebben de aanval specifiek op mensen gericht die iets met Turkije hebben", zegt de verslaggever, die veel in het Midden-Oosten heeft gewerkt.

Zo is een Duitse Koerden-deskundige benaderd met het verzoek zijn telefoonnummer te geven. Rond 21.00 uur kon Eikelboom weer inloggen op Twitter. Hij klikte op de link die in een persoonlijk bericht van Lagendijk zat, die dus eerder al was gehackt. Zowel Eikelboom als Verhofstadt maakten daarna op hun pagina melding van de gebeurtenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl