Lorentzen verrast zichzelf met snelste tijd op 500 meter

Aangepast
Håvard Holmefjord Lorentzen in actie tijdens de 500 meter ANP

Håvard Holmefjord Lorentzen heeft tot zijn eigen verrassing de 500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Het is de eerste Noorse zege sinds 2 maart 2002 op de 500 meter. Destijds bracht Ådne Søndrål de Noorse vlag in top. Kai Verbij was in Thialf de beste Nederlander. Hij werd derde.

Lorentzen, die afgelopen seizoen tweede werd bij de WK sprint, zette al in rit vier met 34,69 de beste tijd neer. De twaalf schaatsers die na hem op het ijs verschenen, kwamen niet aan die tijd. Als een kind zo blij vierde hij zijn succes.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WB Heerenveen: eerste 500 meter (m)

Vertrouwen

"Ik ben verrast over de tijd en de plaats", erkende Lorentzen na afloop. "Ik ben hier heel blij mee. Het geeft me veel vertrouwen. We zullen zien of ik in februari (Olympische Spelen, red.) ook zo goed ben."

Lorentzen rijdt dit seizoen net als alle Noren in een blauw pak. De Noorse schaatsbond heeft hiervoor gekozen omdat die kleur voor snellere tijden zou moeten zorgen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lorentzen wint 500 meter: ik ben verrast over tijd en positie

De Noren schaatsen voor het eerst in een volledig blauw pak. "Kleuren kunnen het materiaal en dus de luchtweerstand beïnvloeden", verklaart Håvard Myklebust, als wetenschapper werkzaam op de Noorse hogeschool voor sportwetenschappen. In opdracht van de Noorse schaatsbond heeft Mykleburst onderzoek gedaan naar schaatspakken.

"We hadden niet voor blauw gekozen als het geen gunstig verschil had opgeleverd. Het past in het snelheidsprofiel voor de luchtweerstand van die stof. Nederland is van mening dat ze de beste pakken hebben, maar wij denken van niet."

Terugkeer Koelizjnikov

De veelbesproken terugkeer van Pavel Koelizjnikov verliep teleurstellend. De Russische wereldrecordhouder (33,98) werd slechts zesde. In de rit tegen Ronald Mulder maakte Koelizjnikov een flinke misslag in de laatste bocht.

Verbij, wereldkampioen sprint, noteerde met 34,84 de derde tijd. Hij eindigde kort achter de Duitser Nico Ihle, die zijn 500 meter in 34,78 voltooide. Dai Dai Ntab (vijfde), Mulder (achtste) en Hein Otterspeer (negende) eindigden allemaal in de toptien.

B-groep 500 meter

Jan Smeekens won eerder op de dag de 500 meter in de B-groep. De wereldkampioen op deze afstand reed in Thialf naar een tijd van 35,07, een tijd waarmee hij dertiende was geworden in de A-groep.

Smeekens moest in de B-groep rijden, omdat Nederland op basis van vorig seizoen maar vier startplaatsen in de A-groep heeft. Smeekens was de nummer vijf van de NK afstanden.

Uitslag 500 meter mannen

STER Reclame