NOS SchaatsenAangepast

Japanse schaatssters geven visitekaartje af in Thialf

WB Heerenveen: eerste 500 meter (v)

De Japanse vrouwen hebben bij het eerste internationale schaatsweekend van het seizoen direct hun visitekaartje afgegeven. Bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen was Nao Kodaira in een baanrecord (37,29) de beste op de 500 meter en de Japanse vrouwen waren in een wereldrecord (2.55,77) oppermachtig bij de ploegenachtervolging.

Kodaira, die afgelopen week met een tweet liet zien zich thuis te voelen in Heerenveen, bleef olympisch kampioen Lee Sang-hwa 0,31 seconden voor. Het baanrecord pakte ze ook van haar af. In 2015 noteerde Lee 37,59. Het brons was voor de Russin Angelina Golikova.

De Nederlandse vrouwen speelden een bijrol. Janine Smit eindigde met 38,65 als vijftiende op ruime afstand van Kodaira en was de beste rijdster uit Nederland. Letitia de Jong, Marrit Leenstra en Sanneke de Neeling moesten zelfs nog meer terrein prijsgeven.

Jorien ter Mors, Nederlands beste 500 meter-rijdster, verscheen niet aan de start. De wereldbekerwedstrijden in Heerenveen passen volgens haar niet in haar voorbereiding op de Olympische Spelen.

Kodaira heel blij met baanrecord op 'thuisbaan'

Bij de ploegenachtervolging reden de Japanse vrouwen Ayano Sato, Miho Takagi en Nana Takagi het eerste wereldrecord in Heerenveen sinds tien jaar. In 2007 noteerde Sven Kramer een wereldrecord op de 10.000 meter.

Het wereldrecord bij de ploegenachtervolging stond met 2.55,79 al acht jaar op naam van Christine Nesbitt, Kristina Groves en Brittany Schussler uit Canada.

Johan de Wit is de bondscoach van Japan. De Nederlander is trots en uitermate tevreden. "We hebben er keihard aan gewerkt. We wilden eigenlijk in Salt Lake City voor het wereldrecord gaan. Dit is heel mooi. Ik denk dat we vanavond wel even de bar ingaan."

Nederland, met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Jorien ter Mors, eindigde als tweede op ruim drie seconden achterstand. Het brons was voor Canada.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl