Autoriteit Consument en Markt (ACM)
NOS NieuwsAangepast

Hoge ambtenaar ACM stapt over naar Facebook om te lobbyen

Een hoge ambtenaar van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stapt over naar Facebook om voor het bedrijf te lobbyen.

ACM-directeur Johan Keetelaar was bijna vijftien jaar toezichthouder op de telecomsector en is nu directeur Telecom, Vervoer en Post. Hij blijft nog tot februari in dienst van ACM, dan wordt hij bij Facebook directeur Europa. In die functie gaat hij zich bezighouden met internationale regelgeving, mededinging en lobby.

Geen bezwaar

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken zegt dat er geen bezwaar is tegen de overstap omdat met Keetelaar duidelijke afspraken zijn gemaakt over het vermijden van belangenverstrengeling.

"Zodat hij de komende tijd op geen enkele manier meer betrokken is bij de onderwerpen waar Facebook belang bij heeft," zegt Keijzer na afloop van de ministerraad.

Lobbyverbod

Het vorige kabinet heeft juist een lobbyverbod van twee jaar afgekondigd voor oud-ministers en -staatssecretarissen. Maar dat is voor topambtenaren dus niet nodig, zegt Keijzer.

"Het is voor onze economie van belang dat er goede relaties zijn tussen overheid, bedrijf en toezicht", aldus Keijzer. "Tegelijkertijd moet onafhankelijk en neutraal toezicht natuurlijk de boventoon voeren." Een afkoelingsperiode zou de open relatie frustreren, zegt zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl