1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek: Formule 1 in Zandvoort haalbaar, maar kostbaar

De Formule 1 kan terugkeren in Nederland, maar er moeten wel de nodige hobbels genomen worden. Dat staat in een haalbaarheidsstudie die de gemeente Zandvoort en Circuit Zandvoort hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau Decisio.

Hoeveel geld de aanpassingen en de organisatie van een eventuele grand prix zouden kosten, is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van onderhandelingen met Liberty Media, de eigenaar van de Formule 1.

Kan Zandvoort weer het Formule 1-circus verwelkomen?

"Dat is een heel belangrijke stap die genomen zou moeten worden", aldus prins Bernhard jr., mede-eigenaar van Circuit Zandvoort. Tegen persbureau ANP spreekt Bernhard jr. van een financiële megaklus. Alleen al het binnenhalen van de grand prix zou vermoedelijk 20 miljoen euro kosten.

ANP
Het circuit van Zandvoort vanuit de lucht

Desondanks heeft het onderzoeksbureau geen onoverkomelijke organisatorische, technische of logistieke problemen gevonden die de terugkeer van de Formule 1 onmogelijk maken. Volgens Formule 1-verslaggever Louis Dekker is dat geen verrassing. "Als je een haalbaarheidsstudie doet, doe je dat meestal om aan te tonen dat iets kan", zei hij eerder.

Onder andere de bereikbaarheid van het circuit zou moeten worden verbeterd, stelt Menno de Pater van het onderzoeksbureau. "Als hier ruim 100.000 mensen naartoe komen moet je dat oplossen, maar dat is te doen. Nu komen er op een zomerse dag ook al zo veel mensen."

ANP
Het podium na de laatste Formule 1-race in Zandvoort in 1985: Alain Prost, Niki lauda en Ayrton Senna

Voor een eventuele terugkeer zijn er aanpassingen aan het circuit nodig, onder meer aan de pitboxen. Er is daar meer ruimte nodig en de ingang moet op een andere plek komen. Autosportfederatie FIA bepaalt welke eisen er worden gesteld aan het circuit.

Volgens wethouder Gerard Kuipers van Zandvoort kunnen de F1-races budgetneutraal worden georganiseerd. "Tenminste, als we alles op orde hebben. We rekenen op 125.000 mensen op de racedag en nog een keer zoveel op de dagen ervoor. Dan kan het uit." Volgens het onderzoek kunnen de detailhandel en de horeca in de regio miljoenen verdienen aan een raceweekend in Zandvoort.

Laagseizoen

De nieuwe F1-race zou volgens het onderzoek beter niet midden in de zomer gehouden kunnen worden, maar in het laagseizoen, om te voorkomen dat strandbezoekers en autosportliefhebbers elkaar verdringen.

Circuit Zandvoort en de gemeente willen, nu is gebleken dat het terughalen van de koningsklasse in de autosport haalbaar is, een consortium vormen om de volgende stap te zetten, draagvlak creëren en investeerders vinden.

Voordat er echt F1-races zouden worden verreden in Zandvoort, zijn we jaren verder, denkt prins Bernhard jr. "Daarvoor is echt wel even de tijd nodig. De aanpassingen aan de infrastructuur en het circuit moeten binnen een jaar kunnen. Maar we moeten een consortium vormen, op de kalender zien te komen, dus daar ga ik nu geen uitspraak over doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl