De presentatie van China's eerste passagiersvliegtuig C919 in 2015.
NOS NieuwsAangepast

China's eerste passagiersvliegtuig maakt lange testvlucht

China is een stap dichter bij het waarmaken van zijn luchtvaartambities, nu het eerste passagiersvliegtuig van Chinese makelij succesvol een langere testvlucht heeft afgerond. De C919 van de Commerciële Chinese Luchtvaartcorporatie (Comac) is in 2 uur en 23 minuten van Shanghai naar Xi'an gevlogen, een trip van 1300 kilometer.

Het vliegtuig moet de concurrentie aangaan met fabrikanten als Boeing en Airbus, en China minder afhankelijk maken van buitenlandse vliegtuigbouwers. De C919 is een tegenhanger van de populaire Boeing 737 en A320, beide bedoeld voor middellange afstanden.

Moeilijkheden

Deze langeafstandsvlucht, vergelijkbaar met het traject Amsterdam-Barcelona, is de zesde vliegtest met de C919. Kritische analisten menen dat het lage aantal testen, en de betrekkelijk lange tussenpozen tussen de testen, duiden op mechanische tegenslag.

Volgens de Chinese vliegtuigbouwer bewijst de testvlucht dat de C919 in staat is tot het maken van interstedelijke vluchten. "Deze testvlucht markeert een overgang van onderzoek en ontwikkeling, naar testen en certificering", schrijft Comac, dat naar eigen zeggen al Europese en Chinese certificaten heeft aangevraagd.

Tot dusver wordt de ontwikkeling van de C919 geplaagd door vertraging. Het toestel had al begin in 2016 beschikbaar moeten zijn voor kopers. Verwacht wordt dat het in ieder geval tot 2019 gaat duren voordat de C919 commerciële vluchten gaat uitvoeren.

Aanschaf van Boeings

Intussen heeft de Chinese overheid tijdens een staatsbezoek van de Amerikaanse president Trump een contract getekend voor de koop van driehonderd Boeings voor 37 miljard dollar en een serie straalmotoren van General Electric voor zo'n 2,5 miljard.

Comac zelf zegt 27 klanten te hebben, die hebben toegezegd 730 vliegtuigen af te nemen. Het bedrijf is de komende tijd van plan zes C919's te testen. De eerstvolgende testvlucht moet eind dit jaar plaatsvinden.

Presentatie eerste Chinese passagierstoestel (2015)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl