NOS NieuwsAangepast

Gescheiden man mag van rechter geen foto's van zijn kind op Facebook delen

Een gescheiden vader uit Twente mag op Facebook geen foto's van zijn 2-jarige kind meer delen. Dat heeft de kinderrechter van Almelo bepaald op verzoek van de moeder van het kind. Deelt de man wel foto's op sociale media, dan kan de vrouw de rechter vragen om haar ex een dwangsom op te leggen.

Hoewel de rechter het "in het huidige digitale tijdperk" logisch vindt dat de man foto's wil delen van de peuter, vindt de rechter dat hij de wens van de moeder moet respecteren. Zij is er principieel op tegen dat er foto's van het minderjarige kind op internet verschijnen, omdat deze volgens haar onmogelijk weer te verwijderen zijn. Ze is bang de controle te verliezen.

Afgeschermd profiel

Het Facebookprofiel van de man is afgeschermd. Alleen vrienden en familie kunnen zijn foto's bekijken. Toch acht de rechter de eis van de moeder gegrond. "Op het moment dat een foto op Facebook staat, is deze eigendom van Facebook", schrijft de rechter in het vonnis. "Facebook kan de foto bijvoorbeeld doorverkopen aan derden. Zo kan het zijn dat een foto opeens opduikt in een reclamecampagne of voor andere doeleinden wordt gebruikt."

De ouders zijn al geruime tijd verwikkeld in een vechtscheiding, valt op te maken uit de uitspraak van de rechter. De ouders komen van ver, schrijft de rechter. "Het mag niet zo zijn dat het plaatsen van foto's van het kind op Facebook een (nieuw) struikelblok vormt." De rechter adviseert de "trotse vader" gebruik te maken van alternatieven, "zoals een plakboek, een telefoon of computer".

Kinderfoto's vaker twistpunt

In 2009 verbood een rechter ook al een vader foto's van zijn 5-jarige kind te delen. Dat ging toen om het inmiddels uitgestorven sociale platform Hyves. Anders dan in deze zaak, mocht de man wel foto's blijven delen in een afgeschermd gedeelte van zijn profiel.

De publicatie van kinderfoto's is vaker een twistpunt tussen gescheiden ouders, zegt een woordvoerder van de rechtbank tegen dagblad Tubantia. Hoe vaak kon hij niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl