NOS VoetbalAangepast

​Hoffenheim-debutant Hoogma: de Bundesliga is geweldig

Wie op zoek is naar potentiële centrale verdedigers voor het Nederlands elftal doet er wellicht goed aan om ook Duitsland in de gaten te houden. De selectie van Jong Oranje, dat vanavond Andorra treft in de EK-kwalificatie, telt twee 'Bundesliga-verdedigers': Rick van Drongelen van Hamburger SV en Justin Hoogma, die vorige week zijn officiële debuut maakte voor TSG Hoffenheim.

Justin Hoogma (links) met Sandro Wagner en Kerem Demirbay

De 19-jarige Hoogma maakte afgelopen zomer verrassend de overgang van Heracles Almelo naar Hoffenheim. Daar traint hij mee met het eerste, maar speelt hij zijn wedstrijden voor het beloftenteam. Tot vorige week. Hoogma stond negentig minuten op het veld in het Europa League-duel met het Turkse Basaksehir.

Enigszins verrast was Hoogma wel. "Ik had nog niet veel bij de wedstrijdselectie gezeten. Nu was er een blessuregeval op de afsluitende training. Ik was blij dat ik mocht spelen", vertelt de verdediger, die vorig seizoen als speler van Heracles geen duel miste in de eredivisie.

In Duitsland tekende de zoon van voormalig profvoetballer en Heracles-directeur Nico-Jan Hoogma met zijn volle verstand een contract voor vier seizoenen. "Ik wist van tevoren dat ik niet direct een basisspeler zou zijn. Mijn doel was om een betere voetballer te worden en ik heb het idee dat ik in deze maanden al heel veel heb geleerd."

In Hoffenheim zelf, een dorp met nauwelijks vierduizend inwoners, is weinig te beleven. Hoogma, toch een familiemens, woont even verderop in zijn eentje in een appartement in Heidelberg.

"Dat is ongeveer 25 minuten van het stadion. Dat bevalt goed. Er komen vaak mensen langs, dus voel ik mij niet eenzaam. Al kreeg ik thuis wel altijd heerlijk eten van mijn moeder. Dat was fijner", lacht hij.

Justin Hoogma duelleert met Robert Lewandowski tijdens een oefenwedstrijd tegen Bayern München

Vader Nico, tussen 1998 en 2004 speler van Hamburger SV, bereidde hem al voor op het leven in Duitsland. "Ik heb daar heel vaak met hem over gesproken", vertelt Justin. "Ik heb er ook nog even gewoond in die tijd. Ik weet hoe het voetbal hier leeft. Dat is geweldig. Die stadions, die zitten altijd vol. Echt super."

Zijn debuut bij Hoffenheim zit er dus al op. Nu hoopt Hoogma op zijn eerste speelminuten bij Jong Oranje. "Dat zou mooi zijn, ja. Ik moet nog veel debuutjes maken."

Justin Hoogma (links) tijdens zijn debuut voor Hoffenheim

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl