Pieten in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe 'Spaanse' pieten Amsterdam schieten platform in verkeerde keelgat

De bekendmaking van de gemeente Amsterdam om pieten tijdens de Sinterklaasintocht van 19 november het uiterlijk te geven van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw, is in het verkeerde keelgat geschoten van het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS).

Het platform is ongelukkig met het feit dat bij de vervanging van Zwarte Piet is gekozen voor het uiterlijk van edellieden, die doen denken aan de vroegere koloniale onderdrukking door de Spanjaarden.

Deze week maakte Amsterdam bekend af te zien van zwart geschminkte pieten en deze te verruilen voor Spaanse kooplieden uit de zestiende eeuw, met felgekleurde pakken en pruiken met donkerbruin golvend haar.

Mensenhandel en slavernij

"Het is belangrijk dat we goed opletten zodat het ene kwaad niet voor het andere wordt verwisseld", schrijft het Platform Slavernijverleden in een brief aan het Amsterdamse college. Ook zou het een verkeerd beeld geven aan kinderen. Zij zouden edellieden gaan aanbidden die volgens het platform verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen onder meer Afrikanen, zoals mensenhandel en slavernij.

Volgens Barryl Biekman, voorzitter van het LPS, zijn de Spaanse edellieden over de hele linie verantwoordelijk geweest voor mensenrechtenschendingen. "Het zijn misdadigers geweest. Mensen met geld die zorgden voor slavernij. Dat moet Nederland toch weten vanwege de Tachtigjarige Oorlog." Biekman noemt het schandalig dat het gemeentebestuur van Amsterdam dit bij de vergunningverlening over het hoofd heeft gezien.

Verenigde Naties

Het platform vraagt het college om de vergunning in te trekken voor de intocht en optocht van Sinterklaas met de nieuwe pieten. "We kijken wat de gemeente nu gaat doen, en gaan uit van het gezonde verstand. Wij staan paraat om de Verenigde Naties, maar vooral het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) te informeren, omdat Nederland als lid de conventie behoort na te leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl