Maksim Vylegzjanin
NOS SportAangepast

Opnieuw Russische langlaufers voor het leven geschorst

In navolging van Jevgenij Belov en Alexander Legkov zijn ook Maksim Vylegzjanin, Aleksej Petoechov, Yulia Ivanova en Jevgenia Sjapovalova door het IOC voor het leven geschorst.

De Russische langlaufers overtraden tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014 de dopingregels en mogen niet meer deelnemen aan toekomstige olympische evenementen.

Vylegzjanin is de bekendste naam. Hij won op de 50 kilometer vrije stijl en de teamsprint zilver en raakt die medailles nu kwijt. De langlaufer werd in december vorig jaar al voorlopig geschorst.

CAS

De Russische skifederatie legt zich niet neer bij de schorsingen en stapt naar het internationale sporttribunaal CAS.

President Vladimir Poetin repte in een reactie van een mogelijk complot jegens zijn regering. Dat zou worden aangestuurd door Amerika. "In navolging van de beschuldigingen dat wij iets met hun verkiezingen te maken hebben gehad, grijpen ze nu dopingschandalen aan om problemen te veroorzaken tijdens onze verkiezingen", aldus Poetin.

Poetin vermoedt kwade opzet bij schorsing langlaufers

In maart gaat Rusland naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

"Ik heb sterke vermoedens dat er met deze besluiten een sfeer wordt gecreëerd waarin wordt gesuggereerd dat onze regering verantwoordelijk is voor deze overtredingen", verklaarde de Russische president.

De schorsing van Belov en Legkov werd vorige week al opgelegd. Legkov won in Sotsji olympisch goud op de 50 kilometer vrije stijl en met de Russen zilver op de 4x10 kilometer estafette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl