EPA

De verkoop van sigaretten in Vaticaanstad wordt aan banden gelegd. Een woordvoerder van paus Franciscus zegt dat de belastingvrije supermarkt in het kleinste staatje ter wereld vanaf volgend jaar geen sigaretten meer in het assortiment heeft. Roken op openbare plekken in Vaticaanstad is al sinds 2002 verboden.

De sigarettenverkoop levert Vaticaanstad jaarlijks naar schatting 10 miljoen euro op, maar volgens de woordvoerder wil Franciscus niet langer meewerken "aan praktijken die overduidelijk slecht zijn voor de gezondheid". Voor zover bekend rookt de paus zelf niet, maar duizenden mensen hebben in Vaticaanstad toegang tot de taxfree supermarkt.

Klantenpassen

In de praktijk zouden veel meer mensen gebruik maken van de belastingvrije producten dan de ongeveer 5000 medewerkers in de stadstaat. Zonder het hoge Italiaanse btw-tarief van 22 procent zijn niet alleen sigaretten, maar bijvoorbeeld ook benzine, televisies en levensmiddelen een stuk goedkoper in de supermarkt van het Vaticaan. In uitgelekte documenten staat dat er zo'n 41.000 klantenpassen van de winkel in omloop zijn.

Gisteren sprak paus Franciscus zich al uit tegen het maken van foto's met de mobiele telefoon tijdens de mis.

STER reclame