De behandelkamer van een abortuskliniek
NOS NieuwsAangepast

CASA-abortusklinieken failliet verklaard

De CASA-abortusklinieken zijn failliet verklaard. Dat meldt de curator. Gisteren sprak de rechtbank in Den Haag het faillissement uit.

Volgens de curator kunnen de klinieken, waar de afgelopen jaren op grote schaal is gefraudeerd, de komende weken gewoon open blijven. Ook zullen alle geplande abortussen gewoon doorgaan. De hoop is dat de gehele organisatie op korte termijn een doorstart kan maken; die moet zijn gerealiseerd voor 1 december.

Het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money en het radioprogramma Argos beschikken over een brief van CASA-bestuurder Co'tje Admiraal aan het personeel. Daarin schrijft ze dat de klinieken failliet zijn verklaard doordat de miljoenenclaims niet zijn op te vangen. "Dat is een harde boodschap, juist nu we met ons allen zo goed op weg zijn om aan een betere toekomst te werken."

Miljoenenfraude

De laatste tijd was er veel te doen over de vijf klinieken, waar de helft van de Nederlandse abortussen plaatsvindt. Verzekeraars zouden voor zeker 9 miljoen euro zijn opgelicht. CASA verzon onder meer het bestaan van medisch specialisten en vervalste patiëntendossiers en verwijsbriefjes om meer geld te kunnen declareren.

Eerder berichtte het Nederlands Dagblad al over fraude ter waarde van ruim vijf miljoen euro. Er werden narcoses gedeclareerd, terwijl vrouwen een lichtere en goedkopere verdoving kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl