Premier Rutte in debat met PVV-leider Wilders
NOS NieuwsAangepast

Rutte moet Kamer opnieuw uitleg komen geven over dividendbelasting

Premier Rutte moet de Tweede Kamer opnieuw uitleg komen geven over het besluit om de dividendbelasting af te schaffen. Aanleiding is het bericht dat een aantal multinationals de formerende partijen onder druk heeft gezet om die omstreden maatregel in het regeerakkoord op te nemen.

Bedrijven als Shell en Unilever zouden overwegen om hun hoofdkantoor uit Nederland terug te trekken. Afschaffing van de dividendbelasting, wat gunstig is voor aandeelhouders, zou dat kunnen voorkomen. Meerdere economen betwijfelen of de maatregel echt zo goed is voor het vestigingsklimaat.

Chantabel

Volgens GroenLinks-leider Klaver, die het debat met Rutte aanvroeg, is het kabinet chantabel gebleken voor grote bedrijven. PvdA-leider Asscher vindt dat Rutte er een janboel van heeft gemaakt. Ook andere partijen vinden dat de onduidelijkheid over de maatregel uit de wereld moet. Het debat met de premier vindt vermoedelijk volgende week plaats.

Rutte stuurde vandaag een brief naar de Kamer over de kwestie. Daarin schrijft hij nogmaals dat hij geen namen noemt van bedrijven die op de afschaffing hebben aangedrongen.

Het afschaffen van de dividendbelasting staat niet in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het plan kost de schatkist 1,4 miljard euro. Desgevraagd zeggen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen dat ze nog steeds achter de maatregel staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl