Halbe Zijlstra
NOS Nieuws

Zijlstra: werken aan sterker en beter Europa

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, wil met andere landen werken aan een sterker en beter Europa. In een kennismakingstoespraak voor de EU-ambassadeurs in Nederland noemde hij dat in het belang van ons allen.

Zijlstra sprak van het "fascinerende project Europese Unie" en zei dat "de geschiedenis van Europa heeft geleerd dat we welvaart en veiligheid niet als vanzelfsprekend kunnen beschouwen".

Zorgen serieus nemen

Maar hij voegde eraan toe dat overal in Europa mensen sceptischer zijn geworden en dat hun zorgen en angsten serieus moeten worden genomen. Volgens Zijlstra moeten politici veel duidelijker maken wat Europa wel en niet is. "Het is iets unieks. Niet alleen een markt of een munt, maar een gemeenschap van waarden."

De VVD-minister omschreef zichzelf als een geopolitieke realist. "Bij een realistisch buitenlandbeleid kijken we naar wat haalbaar is, in plaats van naar wat wenselijk is".

Missies voortzetten

Zijlstra zei verder dat het nieuwe kabinet vasthoudt aan het besluit van het vorige om de missies in Mali en Afghanistan en tegen IS te verlengen.

Vlak na het aftreden van minister Hennis naar aanleiding van een dodelijk ongeluk met een mortiergranaat in Mali vroeg de Kamer zich af of Defensie de klus in Mali wel aankan. Zijlstra zei ervan overtuigd te zijn dat deze missies een cruciale bijdrage leveren aan vrede en stabiliteit en rechtstreeks het Europese en Nederlandse belang dienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl