Hal Schiphol Flickr.com

Beveiligers die in de vertrekhal van Schiphol werken, mogen alleen tijdens hun pauze naar de wc. Tenzij er sprake is van hoge nood, dan mogen ze tussentijds naar de toiletruimte. "Want als je moet, dan moet je", zegt directeur Mart Vergouwen van beveiligingsbedrijf I-SEC.

"Maar we vragen wel van hen om even met collega's af te stemmen of dat qua veiligheid kan. Er lopen 50 man beveiliging in de vertrekhal. Als er zes tegelijk naar de wc zijn, neemt de werkdruk voor anderen te veel toe. Dus: als het kan: afknijpen als het druk is".

Hoge nood

Het bedrijf heeft zijn werknemers verzocht om geen misbruik te maken van de 'hoge-nood-uitzondering' om te gaan roken. "Ons personeel werkt twee uur achter elkaar en heeft dan - afhankelijk van de dag - één tot drie kwartier pauze. Dat moet voor de rokers genoeg zijn."

Collega-onderneming G4S hanteert dezelfde regels. Vakbond FNV noemt de maatregelen onredelijk. Tanja Schrijver van FNV Beveiliging vindt het een schending van de privacy.

Schrijver zegt tegen NH Nieuws dat beveiligers die nodig naar de wc moeten, zich bovendien minder goed kunnen concentreren op hun werk. Dat gaat volgens haar ten koste van de veiligheid.

STER reclame