De wijn had een waarde van zo'n 200.000 euro
NOS NieuwsAangepast

Man neemt wraak en laat 27.000 liter wijn wegstromen

Een Australische man die ruim 27.000 liter wijn heeft verspild, heeft een voorwaardelijke celstraf van twee jaar gekregen. De man verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij uit wraak heeft gehandeld.

Wijnmaker Trevor David Jones sloop twee jaar geleden het terrein op van een concurrent en draaide vroeg in de morgen de tap open van vier wijnvaten. 14.000 liter chardonnay en 13.580 liter shiraz stroomden weg uit de vaten. De kosten worden geschat op zo'n 300.000 Australische dollar, bijna 200.000 euro.

Mentale problemen

Jones' daad kwam voort uit de verslechterde relatie met zijn vader, die voorheen eigenaar was van de betreffende wijnmakerij. Jones jr. had een belangrijk positie binnen het bestuur, maar werd als gevolg van een familieruzie in 2010 ontslagen. Toen hij erachter kwam dat zijn vader het bedrijf had verkocht, werd hij woedend en besloot hij de nieuwe eigenaar te saboteren.

In de rechtszaak bleek dat Jones er mentaal op achteruit was gegaan na de dood van zijn moeder. Hij dacht dat zijn vader hem zou verraden en na diens pensioen de zaak aan een ander zou overdoen. Toen hij dat door zijn ontslag bevestigd zag, besloot de jongere Jones in een dronken bui schade toe te brengen aan het bedrijf.

Jones jr. kreeg tijdens de zitting bijval van onder andere de bekende Australische kok Maggie Beer. Die beschreef Jones als een genereuze en hardwerkende man. De rechter besloot mede daardoor om hem geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl