NOS VoetbalAangepast

'In Schotland smullen ze nog steeds van Advocaat'

Bij Glasgow Rangers smullen ze nog altijd van de verhalen over de jaren dat Dick Advocaat er als trainer actief was. De Hagenaar heeft volgens oud-speler Arthur Numan behoorlijk wat neergezet en is nog altijd een grote naam in Schotland.

Dick Advocaat

"Dick heeft in zijn periode bij de Rangers veel veranderd. Hij zorgde ervoor dat de club nog volwassener werd en Europees ging meetellen", zegt Numan, die Advocaats eerste aankoop was toen hij in 1998 van PSV naar Glasgow verhuisde.

"Hij haalde ook spelers Giovanni van Bronckhorst, Andrej Kantsjelskis en Claudio Reyna en smeedde er een echt team van. We wonnen in ons eerste seizoen direct de treble (landstitel, beker en League Cup, red.) en speelden goed voetbal. Dat herinneren de mensen zich nog goed en daar bewaren ze goede herinneringen aan."

Dick Advocaat wordt in de lucht gegooid nadat hij in 1999 met Rangers ten koste van Celtic de beker heeft gewonnen

Advocaat durfde het aan om te breken met tradities. "Het was altijd een gewoonte dat de selectie van Rangers voor een training in pak en met stropdas naar de club kwam, maar dat vond Dick onzin", vertelt Numan. "Hij schafte dat af. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen, maar daar had hij geen boodschap aan."

Advocaat is ook het brein achter Murray Park, het huidige trainingscomplex van Rangers dat vernoemd is naar de voormalige voorzitter David Murray. "We moesten voor een training altijd bij het stadion omkleden en werden vervolgens in een bus naar een extern trainingsveld gereden."

"Die rit duurde 20 minuten. Dick vond dat dit anders moest en heeft toen samen met de voorzitter een plan gemaakt voor een trainingscomplex", aldus Numan.

Het Rangers-team uit 1999 met o.a. Arthur Numan (linksboven), Giovanni van Bronckhorst (tweede van linksonder) en Michael Mols (tweede van rechtsonder)

"Ook mochten we van Advocaat geen mobiele telefoons in de kleedkamer gebruiken", gaat de 45-voudig international verder. "De mobiele telefoons waren toen in opkomst en Dick had er een hekel aan als er in de kleedkamer werd gebeld."

"Ik was een keer na een training als eerste in de kleedkamer en mijn telefoon ging over. Na enig aarzelen nam ik toch op. Vervolgens hoorde ik Advocaat aan de andere kant van de lijn zeggen 'dat wordt 250 euro betalen, Numan'. Zo was Dick", schiet Numan nu nog in de lach als hij over de anekdote vertelt.

"Ik kon er toen uiteraard ook om lachen, al moest ik wel betalen! Maar de inhoud van de boetepot ging altijd naar een goed doel, dus ik kon ermee leven."

Palmares Dick Advocaat bij Glasgow Rangers (1998-2002)

SeizoenPrijsEuropees
1998-1999Landstitel, beker, League CupAchtste finales UEFA Cup
1999-2000Landstitel, bekerDerde ronde UEFA Cup
2000-2001Tweede plaats competitieDerde ronde UEFA Cup
2001-2002Advocaat maakt in december plaats voor Alex McLeish en wordt TD-

Numan vindt dat de tand des tijds nog geen vat op Advocaats karakter heeft gekregen. "Dick komt op mij nog steeds over als dezelfde gretige trainer die ik in mijn periode bij Haarlem, PSV, Oranje en Rangers heb meegemaakt. De passie straalt nog steeds van hem af. Al denk ik dat hij het nu, na de twee oefenwedstrijden met Oranje, toch echt mooi vindt geweest. Maar bij Dick weet je het nooit", benadrukt Numan, die geen idee heeft wat Advocaat na Oranje gaat doen.

"Misschien gaat hij ergens wel aan de slag als technisch directeur of als adviseur. Dick houdt namelijk niet van stilzitten, want op een gegeven moment moet hij wel weer naar buiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl