Sinds mei daalt het aantal mensen met een abonnement met toestel ANP

Minder mensen kiezen mobiel op afbetaling bij abonnement

time icon Aangepast

Sinds het afgelopen mei lastiger is geworden om een abonnement af te sluiten met een toestel op afbetaling, kiezen telefoonkopers vaker voor een los toestel met een sim-only-abonnement. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

In het eerste kwartaal van dit jaar koos nog 34 procent van de telefoonkopers voor een los toestel. In het derde kwartaal is dat gestegen naar 44 procent.

Uit de cijfers van Telecompaper blijkt ook dat minder mensen het volledige toestelbedrag lenen. In het eerste kwartaal deed een kwart van de telefoonkopers dat nog. Dat is in het derde kwartaal gedaald naar 14 procent.

Sinds mei dit jaar kan je niet zomaar een dure mobiele telefoon op afbetaling aanschaffen via een telefoonprovider. Zo moet je kunnen aantonen dat je genoeg verdient om zo'n toestel te kunnen betalen. Ook wordt de lening aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie.

Die registratie bij het BKR heeft gevolgen bij het aanvragen van een nieuwe lening. Zo kan je maximale hypotheekbedrag omlaaggaan.

De drempel om een duur abonnement af te sluiten heeft effect op de verkoopcijfers. Zo meldt Vodafone bij de laatste kwartaalcijfers een omzetdaling van 8 miljoen euro. De provider zegt dat die omzetdaling veroorzaakt wordt door het hogere aantal sim-only-abonnementen. Ook KPN ziet vanwege de wetgeving de inkomsten uit mobiele abonnementen teruglopen.

Voorbeeld:

Bij providers staat op internet een rekenmodel. Zo mag je tot een netto-inkomen van 700 euro per maand 10 euro per maand voor je toestel lenen. Het totale toestelkrediet over twee jaar is dan 240 euro.

Bij een smartphone die 500 euro kost moet je dan 260 euro bijbetalen en kan je de andere 240 euro maandelijks terugbetalen.

Pas bij een inkomen van 800 euro kan je de duurste toestellen op termijn afbetalen.

Studenten

Met name onder studenten is er een verandering zichtbaar sinds de nieuwe regelgeving. Met een inkomen onder de 800 euro per maand is het onmogelijk om een dure smartphone volledig op afbetaling aan te schaffen. Verkoper Mobiel.nl zag daarom het bijbetaalbedrag per toestel onder studenten verdubbelen sinds mei. Ook kopen studenten minder dure toestellen.

Belsimpel ziet onder studenten de verkoop van duurdere abonnementen, met een lening voor een toestel erbij, teruglopen. Ook ziet het telecombedrijf de verkoop van sim-only-abonnementen onder studenten verdubbelen. Jeroen Doorenbos, eigenaar van Belsimpel, vindt de inkomensgrens van 800 euro te streng. "Je mag niet meer dan 250 euro uitgeven aan een telefoon, maar een duur abonnement voor een sportschool kan wel."

Provider Tele2 ziet een verschuiving naar sim-only-abonnementen met een los toestel, waar mensen langer mee doen. "We waren heel erg gewend om een abonnement met een toestel af te sluiten. Maar nu doen mensen iets langer met het toestel, of kopen het toestel los in plaats van binnen een abonnement", zegt een woordvoerder.

Hoe kun je een BKR-registratie voorkomen?

- Betaal je mobieltje in één keer en sluit een sim-only-abonnement af.

- Kies een telefoon die minder dan 250 euro kost. Toestellen tot dat bedrag vallen niet onder de regeling.

- Wil je wel een duurdere smartphone? Kies er dan voor om het bedrag boven de 250 euro meteen bij te betalen. Als je bijvoorbeeld een telefoon uitkiest van 500 euro, leg dan 250 euro bij om niet geregistreerd te worden bij het BKR. Je kunt er ook voor kiezen om een tweedehandstoestel te kopen.

- Kun je zelf niet in één keer een paar honderd euro opbrengen en wil je wel persé een dure telefoon? Kijk dan of je bijvoorbeeld een afbetalingsregeling kan regelen met je ouders of een ander familielid.

- Kies voor een abonnement met een lease-telefoon. Het bedrag dat je daar maandelijks voor betaalt, valt niet onder de regeling.

STER Reclame