Erasmus Universiteit op miljoenenjacht bij oud-studenten

time icon Aangepast
ANP

De Erasmus Universiteit wil een vermogensfonds vullen met 100 miljoen euro. Vandaag wordt het officiƫle startsein voor de campagne gegeven, maar er is al 26 miljoen opgehaald onder oud-studenten en families. De universiteit wil minder afhankelijk worden van de overheid en tegelijkertijd toch bij de top blijven horen.

Het nieuwe vermogensfonds is een initiatief van de Erasmus Universiteit en het Erasmus Trustfonds. De bedoeling is dat er in 2025 dus 100 miljoen in de pot zit. De universiteit wil hiermee baanbrekend onderzoek financieren, topwetenschappers naar Rotterdam halen en uitmuntende studenten met beurzen ondersteunen. De Rotterdamse universiteit wil leidend zijn op het terrein van de gezondheidszorg, duurzame welvaart en samenleven in stedelijke gebieden.

Minder overheid

Maar de nieuwe geldstroom is ook bedoeld om minder afhankelijk te worden van de teruglopende financiering door de overheid. Volgens de Erasmus Universiteit is het voor het eerst dat een universiteit in Nederland op deze schaal geld inzamelt onder particulieren voor onderwijs en onderzoek.

De universiteit hoopt dat de 100.000 oud-studenten, wetenschappers en andere betrokkenen de buidel willen trekken. Dat lijkt te gaan lukken, want nog voor de campagne is begonnen is al 26 miljoen euro opgehaald onder tientallen oud-studenten en families.

"Het enthousiasme onder oud-studenten en Rotterdammers om deze campagne te steunen is enorm, getuige de vliegende start die we hebben gemaakt", zegt voorzitter Michiel Muller van het Erasmus Trustfonds.

STER Reclame