Iris Slappendel gaat aan de slag als ploegleider bij Delta Cycling ANP

Delta Cycling heeft Iris Slappendel aangesteld als nieuwe ploegleider. Het is voor het eerst dat een Nederlandse wielerformatie een vrouwelijke ploegleider in de staf opneemt. Slappendel gaat zich bij de opleidingsploeg op alle vlakken bezighouden met het begeleiden van de talenten.

"Ik heb er eigenlijk totaal niet bij stilgestaan dat het bijzonder is dat ik als vrouw in het mannenpeloton ga werken", laat Slappendel weten. "Ik maak er zelf ook geen onderscheid in. Volgens mij gaat het vooral om de kwaliteiten die je hebt."

Bijdrage aan de ploeg

Delta Cycling is een continentale ploeg, het derde niveau in de wielerwereld na de World Tour en het procontinentale niveau. De renners zijn tussen de 18 en 27 jaar oud. Slappendel denkt met haar eigen ervaring als wielrenster veel bij te kunnen dragen aan de ploeg.

"Niet alleen in wedstrijden, want wielrennen is meer dan alleen hard fietsen. Het is voor de jongens ook belangrijk om andere interesses te houden en te relativeren. Zij komen soms op een punt in hun carrière: doorbreken als prof of niet? Daar wil ik ze bij helpen."

'Meer vrouwelijke ploegleiders op komst'

Slappendel, Nederlands kampioen in 2014, is wereldwijd niet de eerste vrouwelijke ploegleider bij de mannen. "Ik reed zelf vorig jaar nog bij UnitedHealthcare, waar Rachel Heal ploegleider bij de mannen- én vrouwenploeg was. Heal heeft Milaan-San Remo bijvoorbeeld al eens gedaan bij de mannen", aldus Slappendel.

Slappendel volgde vorig jaar de UCI-ploegleiderscursus, die ze succesvol afrondde. "Ik was een van de zeven vrouwen die een scholarship kreeg. Dus ik denk dat er wel meer vrouwen als ploegleider bij komen. Daar is wel een cultuurverandering voor nodig en dat gaat nooit zo snel. Maar dat komt vanzelf."

STER reclame