Vrijheidsdefilé in Wageningen, met Hotel De Wereld op de achtergrond ANP

Hotel De Wereld in Wageningen is failliet. Een curator is aangesteld om het faillissement af te handelen, meldt het dagblad De Gelderlander. Gedurende diens werkzaamheden blijft het hotel open.

Het pand zelf is sinds 2013 eigendom van de stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld, dat het aankocht met financiële steun van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

In De Wereld vonden in 1945 de onderhandelingen plaats voor de capitulatie van de Duitsers. De Canadese generaal Foulkes voerde die besprekingen met de Duitse generaal Blaskowitz op 5 mei, dat sindsdien Bevrijdingsdag is. Prins Bernhard was bij de besprekingen aanwezig. De capitulatie werd de dag erna ondertekend in de aula van de Landbouwhogeschool, naast het hotel.

Symbolische naam

Wageningen lag destijds aan het front. De bevolking was geëvacueerd. Foulkes koos voor dit hotel als onderhandelingscentrum vanwege de afwezigheid van burgers en de symbolische naam.

Het gebouw raakte na de Tweede Wereldoorlog in verval, en in de jaren 60 werd sloop zelfs even overwogen. In 1994 werd de Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld opgericht, die zich beijvert voor het behoud van het pand. Na een restauratie werd het pand in 2004 weer volledig ingericht als hotel-restaurant.

STER reclame